Europarlamentara PSD Claudia Țapardel solicită ca negocierile ce vor urma între Marea Britanie și UE să nu afecteze dreptul la muncă și la liberă circulație a cetățenilor români.
Theresa May cât și de alți lideri britanici au declarat că autoritățile de la Londra vor demara negocieri dure cu UE și iau în considerare măsuri de restricționare a migrației cetățenilor europeni.
"Afirmațiile noului premier britanic confirmă rezultatul referendumului, dar și direcția pe care o va urma guvernul de la Londra", a declarat Claudia Țapardel. Ea a adăugat că "Theresa May a susținut in repetate rânduri că dorește restricționarea migrației din țările UE și va face din asta pilonul esențial în negocierile cu instituțiile europene. Consider că drepturile pe care le avem ca membrii în UE vin cu niște obligații clare. Dacă Marea Britanie dorește să aibă acces pe piața europeană, atunci trebuie să accepte libera circulație a cetățenilor. Până la clarificarea acestor lucruri, cred că este important să fim vigilenți și să ne asigurăm că drepturile românilor din Marea Britanie nu sunt și nu vor fi încălcate, chiar și după eventuala ieșire a britanicilor din Uniunea Europeană. Pe teritoriul acestei țări se afla între 200.000 și 300.000 de cetățeni români care contribuie onest la economia britanică și pe care avem obligația să îi protejăm de măsuri abuzive".
Bruxelles și Londra, negocieri dure pornind de la migrație și comerț
Guvernul britanic a declarat că dorește să dea un curs nou politicilor sale, pornind de la o renegociere dură a relației sale politice și economice cu Uniunea Europeană. În replică, Claudia Țapardel precizează: "Remarc faptul că liderii britanici, impulsionați probabil de ultimele schimbări din cabinet, cred că negocierile pe care le vor avea cu instituțiile europene vor aduce un rezultat avantajos pentru Londra. În primul rând, consider că în aceste momente este important ca ambele părți să aibă o atitudine pozitiva, pragmatică și conciliantă. Totodată, trebuie să pornim de la o evaluare corectă a poziției celor două părți. Uniunea Europeană este o forță economică la nivel global, precum și cea mai mare piață de desfacere din lume, cu peste o jumătate de miliard de locuitori. Succesul acestui bloc stă în respectul pentru un set de reguli și libertăți. Ceea ce vrea Marea Britanie acum este să beneficieze de avantajele UE, dar fără a respecta regulile de funcționare ale pieței interne".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu