Turismul trebuie să fie o prioritate, fiind o posibilitate de dezvoltare economică deosebită, iar Europa oferă în acest sens modele de succes, a declarat marţi, la Sfântu Gheorghe, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler.
Acesta a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă având ca temă turismul, că un astfel de model de succes ar putea fi Tirolul de Sud. 'Categoric că turismul trebuie să fie o prioritate şi este o posibilitate de dezvoltare economică deosebită. (...) Cred că nu trebuie să ne străduim mereu să inventăm roata, ci trebuie să privim în jur, în Uniunea Europeană şi să găsim modele care funcţionează.
De altfel, Uniunea Europeană este făcută pentru acest lucru, să vedem modelele care funcţionează şi să le preluăm. Un asemenea model poate fi găsit în Italia, în Tirolul de Sud, acolo unde comunitatea germană trăieşte în nişte condiţii perfect similare cu cele din ţinutul secuiesc (judeţele Covasna, Harghita şi Mureş - n.r). Este vorba de comunităţi montane, este vorba de comunităţi care în urmă cu 40 de ani erau foarte sărace şi care s-au trezit în pericol să piardă membrii comunităţii, pentru că tinerii au început să părăsească aceste comunităţi', a declarat Iuliu Winkler.
El a adăugat că, în condiţiile în care agricultura şi zootehnia montană nu sunt suficiente pentru a asigura bunăstarea, 'trebuie să găseşti ceva care să completeze şi acest ceva, în cazul lor, a fost turismul'. 'Bineînţeles, ca să atingă prosperitatea de astăzi, pentru că Tirolul de Sud este astăzi una dintre cele mai prospere regiuni ale Italiei (...), au trebuit să aducă încă doi factori în ajutor - investiţiile centrale de la guvern, din bugetul naţional, la care fiecare regiune are dreptul şi resursele Uniunii Europene.
Ei asta au făcut şi astăzi sunt o comunitate prosperă, pentru asta au adus fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii, au adus fonduri de la bugetul central pentru modernizare şi au reuşit. Dacă ei au reuşit înseamnă că şi noi, în ţinutul secuiesc, vom reuşi', a apreciat europarlamentarul. Winkler a mai menţionat că tot în Uniunea Europeană pot fi găsite modele pentru crearea de forme asociative, precum clusterele, care pot aduce know-how şi pot ridica nivelul de calitate şi performanţă.
'Cum poate Uniunea Europeană să intervină în sprijinul sectorului turistic? Turismul este o temă orizontală în structura Uniunii Europene, adică proiectele de turism apar în mai multe programe de finanţare, apar şi la Programul de Dezvoltare Rurală, apar finanţări şi în Programul Operaţional Regional, apar şi în Programul pentru Creşterea Competitivităţii şi, pe deasupra, foarte important, chiar sunt proiecte care sunt finanţate direct de la Uniunea Europeană, direct de la Comisie, de la Bruxelles, similare cu cele din Programul Operaţional Capital Uman (POCU), care înseamnă recalificare, înseamnă formarea sau reformarea personalului care să deservească unităţile turistice', a mai spus Iuliu Winkler, aflat pe prima poziţie pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu