Alegerile europarlamentare din acest an an sunt cele mai importante de când România a intrat în Uniunea Europeană, a declarat luni, la Deva, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, el adăugând că se doreşte o mobilizare foarte bună a comunităţii maghiare la vot şi susţinerea candidaţilor Uniunii.
În ceea ce priveşte referendumul, Kelemen a îndemnat comunitatea maghiară să meargă la vot şi să se pronunţe cu "Da" la ambele întrebări.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeană se află în faţa unor schimbări importante, în ceea ce priveşte competiţia economică globală, securitatea internă şi problemele generate de scăderea demografică.
"Uniunea Europeană se află în faţa unei schimbări majore. (...) Urmează schimbări importante pentru că această competiţie globală aduce provocări importante. Niciun stat european nu va reuşi singur, nici măcar statele puternice, într-o competiţie globală cu SUA, China, India, cu Rusia", a spus Kelemen.
În contextul provocărilor viitoare, liderul UDMR a menţionat importanţa apărării graniţelor externe ale UE de terorism, traficul de droguri sau de traficul cu arme.
"Dacă graniţele externe nu sunt apărate, atunci tot ceea ce înseamnă libertăţile cele mai importante în interiorul spaţiului european vor suferi, fiindcă Spaţiul Schengen funcţionează până când graniţele externe sunt în siguranţă, până când sunt apărate. De aceea, eu cred că prima provocare pentru UE este o provocare de securitate şi o cooperare, din acest punct de vedere, mai strânsă, între statele membre, fiindcă în interiorul continentului - dacă vrem să păstrăm spaţiul liber pentru persoane, pentru mărfuri, pentru servicii - trebuie să simţim fiecare om, fiecare familie, fiecare naţiune, că suntem în siguranţă când e vorba de terorism, de trafic de arme, de trafic de droguri şi aşa mai departe", a apreciat Kelemen Hunor.
În opinia sa, a treia provocare importantă a UE se referă la chestiunile demografice, Kelemen menţionând că este nevoie de politici publice de susţinere a familiilor şi de creare de noi locuri de muncă pentru tineri.
"Toate statele membre UE au probleme din acest punct de vedere şi dacă vom continua aşa cum în acest moment se conturează, atunci, peste câţiva ani, şi vorbesc doar de România, sistemele de redistribuire nu pot fi susţinute. În 2030, România va avea o populaţie de 16 milioane de locuitori, cu 4 milioane de oameni activi. Acest lucru înseamnă că nici sănătatea, nici serviciile sociale, nici sistemul de pensii nu poate fi susţinut. De aceea, trebuie să gândim nişte politici publice de susţinere a familiilor, de înfiinţare a locurilor de muncă pentru a păstra generaţiile care cresc, care vin din urmă, şi pentru acest lucru avem nevoie de politici comunitare, nu numai politici naţionale, inclusiv susţinerea de la bugetul UE", a completat Kelemen.
Preşedintele UDMR s-a aflat luni, în judeţul Hunedoara, pentru a-l susţine în campania electorală pe candidatul Uniunii la Parlamentul European, Iuliu Winkler, actual europarlamentar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News