Reprezentanţii principalelor partide şi alianţe politice angrenate în "bătălia" electorală pentru alegerile europarlamentare de la finalul săptămânii viitoare şi-au "măsurat forţele" în faţa unui electorat de câteva mii de persoane, duminică, în poiana de pe Măgura Priei, la tradiţionala serbare pastorală "Măsurişul oilor de la Pria".
Pe un soare neobişnuit de arzător după zile întregi de precipitaţii, veste şi eşarfe galbene liberale, alături de geci albastre marca ALDE şi tricouri USR - PLUS pe care se putea citi de la distanţă mesajul "Fără hoţie ajungem departe" au împânzit, la orele amiezii, frumoasa poiană, cu o panoramă impresionantă, de pe Măgura Priei.
Prezenţa politicienilor la cea mai longevivă serbare câmpenească din Sălaj, ce a strâns peste cinci decenii de existenţă, nu este ceva neobişnuit, mai ales în anii electorali, aşa că nici 2019 nu a făcut excepţie, "capul de afiş" fiind în acest an liderul liberal Ludovic Orban.
"Acest eveniment, în acest an, a ajuns la ediţia cu numărul 53. Este singurul eveniment din Transilvania care a avut loc an de an, fără întrerupere. Acum 53 de ani, un om inimos din satul Pria, satul meu, cu care eu mă mândresc, a avut această iniţiativă de a organiza acest eveniment, care dăinuie de 53 de ani sub această denumire - "Măsurişul oilor de la Pria". Acest om minunat a fost Ioan Sonea, pe care îl purtăm în suflet zi de zi şi, în special, noi, prienii, atunci când venim aici, la măsurişul oilor. În acest an avem bucuria şi onoarea să avem alături de noi oameni importanţi din politica românească, şi eu vreau să vă rog să daţi dovadă de tot ce aveţi mai bun, să îi primiţi pe toţi, indiferent de ce culoare politică aveţi dumneavoastră", a declarat, în deschiderea manifestării, interpretul de muzică populară Vasile Coca, unul din organizatorii evenimentului.
Măsurişul propriu zis, vechi obicei pastoral, prin care se măsura laptele oilor fiecărui proprietar de oi, pentru o corectă repartizare în cursul anului a cantităţii de lapte ce revenea fiecărui proprietar, nu mai există ca practică în zonă, deoarece oamenii din sat nu mai cresc oi, pentru a fi nevoiţi să măsoare laptele pe care îl dau acestea primăvara. Pe dealurile din zonă mai pasc doar două turme, una de 700 şi una de 450 de oi, care au, fiecare, câte un proprietar pentru care acest obicei vechi nu mai are sens. Păstrând denumirea iniţială, Măsurişul de la Pria a devenit, în ultimii ani, doar o serbare câmpenească, cu muzică populară, mici şi bere, tarabe ale comercianţilor şi topogane gonflabile. Cu toate acestea, discursul unor politicieni a încercat să facă apel la tradiţia reprezentată de oierit.
"Oierii de pe cele două părţi ale muntelui sunt cei care, până la urmă, au făcut matricea spirituală a neamului românesc. Acest obicei este un obicei care ne defineşte, ne dă personalitate, originalitate şi care ar trebui să ne ajute să prosperăm. Va veni şi vremea aceea în care vom putea vinde lână sau vom putea vinde produsele în supermarket şi noi să câştigăm mai mult decât câştigă supermarketurile. Va veni vremea în care munca va fi apreciată şi va fi răsplătită cu adevărat", a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Fiind vorba de o întâlnire cu cetăţenii, în plină campanie electorală, toţi cei care au luat cuvântul au îndemnat populaţia să mergă la vot pe 26 mai, secretarul general al PSD Sălaj, Sergiu Panie, subliniind faptul că patru candidaţi cu origini din Sălaj ar putea deveni europarlamentari.
"Ţinând cont că la şfârşitul acestei luni, în data de 26, vor fi alegeri pentru Parlamentul European, iar în acest parlament vor fi prezenţi în jur de 500 de europarlamentari, vă aduc la cunoştinţă un aspect unicat la nivel naţional, ţinând cont că patru europarlamentari vor fi din judeţul Sălaj, eu vă îndemn să mergeţi la vot în data de 26, să votaţi pe cine consideraţi dumneavoastră mai corect şi mai oportun ca să vă reprezinte interesele dumneavoastră, ale României şi, de ce nu, ale judeţului Sălaj", a declarat Sergiu Panie.
Cei patru candidaţi la europarlamentare sălăjeni sunt: Cristian Terheş - PSD, Dacian Cioloş - USR-PLUS, Corina Creţu - Pro România şi Daniel Buda - PNL.
Fiind vorba de o competiţie electorală, nu au lipsit nici "înţepăturile", cel mai clar "atac" fiind declanşat de deputatul PSD Liviu Balint, ce a lansat acuzaţii împotriva USR-PLUS.
"Probabil colegii mei din PSD o să se supere pe mine când o să audă ce vreau să spun, dar dacă tot a început o discuţie politică o să vă îndemn pe toţi cei prezenţi aici şi nu numai să participaţi în 26 mai la vot, iar chiar vă rog pe toţi cei care lucraţi în sistemul bugetar, şi ştiţi la ce mă refer, şi pensionarii să îi voteze pe cei care se află acolo sus, pe deal, pe cei de la USR-PLUS, pentru că abia aşteaptă să vină la putere să vă taie salariile şi pensiile", a susţinut Liviu Balint.
"Astăzi, fiind un moment mai special, într-o campanie electorală mai agitată, este posibil să întâlniţi diverse culori care să vă spună că, de astăzi, oile dumneavoastră, fiecare, o să aibă patru miei, iar vacile dumneavoastră o să aibă cinci viţei. Vă rog să rămâneţi, cum spuneam, statornici în credinţa dumneavoastră, în păstrarea identităţii neamului românesc, în păstrarea tradiţiilor, pe care cu sfinţenie le purtaţi în suflet, a portului şi a cântecului popular autentic românesc, astăzi, într-un moment agitat pentru societatea românească, este nevoie de linişte, de înţelepciune, de încredere. Am încredere în dumneavoastră. Vă îndemn să vă păstraţi şi să vă dezvoltaţi micile afaceri, micile ferme, micile gospodării, apelând la fondurile europene, fonduri europene care vin de la Uniunea Europeană, Uniune Europeană pe care unii o hulesc nemeritat", a spus Bode.
Discuţiile politice au fost însă aplanate cu succes de interpreţii de muzică populară şi de ansamblurile folclorice din Sălaj şi din judeţele limitrofe, ce au urcat pe scenă după pleiada de politicieni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News