Prezenţa provizorie estimată la alegerile europene este de aproximativ 51%, conform datelor iniţiale anunţate duminică seară de legislativul european, transmite dpa.
Rata de participare la alegerile europene este în creştere, în contextul în care, în urmă cu cinci ani, prezenţa la vot a fost de 50,66%.
'Acesta este un semn pozitiv pentru democraţia europeană', a spus un purtător de cuvânt al Parlamentului European. Oficialul european a menţionat că această creştere a prezenţei la vot s-a produs în majoritatea ţărilor Uniunii.
Din punct de vedere istoric, prezenţa la vot la alegerile pentru Parlamentul European a scăzut constant de la primele alegeri din 1979 (61,99%) până în anul 2014, când a atins un minim istoric de 42,6%. În anul 2019, alegerile care au dat startul actualei perioade legislative care se încheie acum au pus capăt acestui declin, alegătorii manifestând un interes reînnoit pentru politica europeană, cu o creştere semnificativă a prezenţei la vot de aproximativ 8%, cu o medie de 50,66%, scrie EFE.
Mai exact, creşteri au fost înregistrate în 19 din cele 27 de state membre UE. Creşterile au fost deosebit de mari în ţările cu prezenţă la vot istoric scăzută, printre care Slovacia, Ungaria, Polonia sau România, notează EFE.
Însă participarea a crescut semnificativ şi în alte ţări mai mari cu o istorie mai lungă în Uniunea Europeană, precum Germania şi Spania (14%, până la 60,73%). În general, această creştere a fost apoi interpretată ca un nou angajament mai larg faţă de politica europeană şi un interes reînnoit pentru UE, subliniază EFE.
Conform unui studiu postelectoral realizat de Parlamentul European, deşi s-au înregistrat creşteri la toate grupurile socio-demografice, principalul factor care a dus la creştere a fost participarea tinerilor alegători care s-au mobilizat în contextul îngrijorării faţă de schimbările climatice, pe fondul eficienţei comunicării pe reţelele sociale.
Scăderea prezenţei la vot a reprezentat întotdeauna o preocupare majoră pentru legitimitatea PE şi a sistemului politic al Uniunii în general. O creştere a participării ar întări legitimitatea Parlamentului European şi a hotărârilor pe care le va lua în următorul mandat de cinci ani.
Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în anul 2009, a acordat Parlamentului European competenţe noi şi mai mari, în special recunoscându-l drept colegiuitor deplin. De asemenea, i-a atribuit un rol mai important în alegerea preşedintelui Comisiei Europene.
În mod tradiţional, cetăţenii diferitelor state membre UE votează mai mult la alegerile naţionale decât la cele europene, unde partidele mai mari obţin rezultate mai proaste, iar partidele mai mici şi partidele extreme iau rezultate mai bune. La fel, temele naţionale tind să fie în prim-planul dezbaterilor electorale şi, în pofida rolului important al Uniunii Europene în luarea deciziilor politice în ţările UE, alegerile pentru Parlamentul European nu au reuşit niciodată să implice pe deplin electoratul în chestiunile europene, mai notează EFE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci