Europarlamentare 2024. RN și Marine Le Pen folosesc imigrația ca temă principală de campanie - Reuters

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement National/RN) a lui Marine Le Pen a început duminică campania pentru alegerile europene din luna iunie, spunând faptul că votul va constitui un referendum privind imigraţia, transmite Reuters.

Sondajele de opinie spun că RN este pe punctul de a realiza câştiguri mari în alegeri. Unele sondaje arată partidul cu un sprijin de 28%-30%. Acest fapt ar putea reprezenta o provocare uriașă pentru partidele principale din Franţa, inclusiv pentru Renaissance (Renaşterea) al lui Emmanuel Macron.

'Este destul de clar că aceste alegeri din 9 iunie sunt un referendum împotriva inundării noastre de către migranţi', a zis preşedintele RN, Jordan Bardella, care este cap de listă al RN la alegerile din vară. Declarațiile au fost făcute la la primul miting de campanie al RN în Marsilia, în sudul Franței.

'Este de datoria poporului francez să decidă cine are voie să intre în ţară şi cine nu. Împreună cu noi, Franţa îşi va proteja frontierele', a zis Bardella, în faţa mulţimii. Acesta a rostit discursul de încheiere al adunării în faţa unui mega afiș cu sloganul campaniei electorale 'Franţa se întoarce, Europa revine la viaţă!', iar susţinătorii săi aveau steaguri franceze şi strigau 'Vom învinge!' şi 'Suntem acasă!'.

Precum în alte părţi din Europa, extrema dreaptă din Franţa a reușit să profite de reducerea costului vieții, dar și de creşterea numărului de migranţi, inclusiv de nemulţumirea crescândă a agricultorilor francezi. Conform biroului de statistică INSEE, numărul de imigranţi - persoane care trăiesc în Franţa, însă s-au născut în străinătate - era de 5% în anul 1946, ajungând la 7,4% în 1975 şi la puţin peste 10% în 2022.

Aproximativ o treime au devenit francezi. Bardella şi Marine Le Pen, lidera de facto a RN şi care a rostit discursul de deschidere la mitingul electoral, l-au atacat oe Emmanuel Macron. Le Pen a zis că Macron, care a avut recent o primire ostilă de la fermieri la târgul comercial de la Paris, e un preşedinte 'sub asediu'.

De asemenea, Le Pen a criticat afirmațiile recente ale lui Macron conform cărora nu ar putea fi exclusă trimiterea de trupe din Europa în Ucraina, spunând că Macron 'crede că poate găsi salvarea politică în postura de războinic ceea ce i-a uimit pe francezi'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel