Europarlamentarii au fost avertizați să nu bea apa din sticlele distribuite în PE pentru că ar putea fi contaminată

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Apa din sticlele distribuite în Parlamentul European ar putea fi contaminată. Europarlamentarii au primit mesaje de avertizare să nu bea din acestea.

'Contaminarea apei – Comunicare de criză

Se suspectează contaminarea apei în sticlele de apă distribuite în Hemicycle și în birourile Președinției astăzi, 14/12/2023, la Strasbourg. Vă rugăm să nu beți din sticlele de apă în incinta Parlamentului European din Strasbourg. În caz de expunere: instrucțiuni detaliate vor fi trimise prin e-mail. În caz de urgență medicală, contactați 85112.

Autoritățile Naționale au fost informate. Echipele de siguranță/răspuns la incident sunt în curs de intervenție', se arată în mesajul primit de europarlamentari.

Parlamentul European este reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Citește și - Apa potabilă din Franţa, contaminată cu un fungicid interzis

Un raport prezentat în luna aprilie 2023 a arătat că apa potabilă din Franța este în mare parte contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis, semn al persistenţei în mediu a urmelor de pesticide chiar şi mult timp după încetarea utilizării acestora, se arată într-un raport al unui organism oficial, relatează AFP.

Agenţia Naţională de Securitate Sanitară din Franţa (ANSES) a studiat probe de apă din toată ţara, inclusiv din teritoriile de peste mări, pentru depistarea a 157 de pesticide şi metaboliţii acestora, adică componente provenite din degradarea lor.

"Din cei 157 de compuşi căutaţi, 89 au fost cuantificaţi cel puţin o dată în apa brută şi 77 în apa tratată", a precizat ANSES.

Un caz a atras în mod special atenţia experţilor: metabolitul clorotalonilului R471811 - cel mai frecvent descoperit, "în mai mult de una din două probe" - care conduce la depăşirea limitei de calitate "în mai mult de una din trei probe".

Clorotalonilul, interzis din 2020


Acest metabolit provine din degradarea în mediu a clorotalonilului, un fungicid care este interzis în Franţa din 2020.

"Aceste rezultate arată că, în funcţie de proprietăţile lor, anumiţi metaboliţi ai pesticidelor pot rămâne prezenţi în mediu câţiva ani după interzicerea substanţei active din care provin", conchide ANSES.

Comisia Europeană nu a reînnoit în 2019 autorizaţia pentru clorotalonil, comercializat de compania germană Syngenta, iar Franţa a obţinut o perioadă de graţie până în mai 2020 pentru eliminarea stocurilor de produs.

Bruxellesul a subliniat apoi că "a fost imposibil până în prezent să se stabilească că prezenţa metaboliţilor clorotalonilului în apele subterane nu va avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane".

Comisia a citat concluziile Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), care a estimat că clorotalonilul "ar trebui clasificat ca agent cancerigen de categoria 1B", adică presupus a avea potenţial cancerigen pentru oameni.

ANSES a preluat acest argument într-o notă de anul trecut, amintind că studiile asupra clorotalonilului au identificat "tumori renale la şobolani şi şoareci".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel