Europarlamentarii Comisiei pentru Mediu susțin reguli mai stricte privind poluarea aerului

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Comisia pentru Mediu a Parlamentului și-a exprimat astăzi dorința de a îmbunătăți calitatea aerului în UE pentru a crea un mediu mai curat și mai sănătos.

Raportul, adoptat cu 46 de voturi pentru, 41 împotrivă și o abținere, stabilește valori limită și țintă mai stricte pentru 2030 pentru mai mulți poluanți, inclusiv particulele (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf) și O3 (ozon) pentru a se asigura că în UE calitatea aerului nu dăunează sănătății umane, ecosistemelor naturale și biodiversității (CA 1, 1). Deputații europeni spun, de asemenea, că revizuirile viitoare ale acestei directive vor asigura alinierea deplină și continuă la cele mai recente orientări privind calitatea aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Mai multe puncte de verificare a calității aerului

Comitetul pentru mediu subliniază necesitatea creșterii numărului de puncte de prelevare a probelor pentru calitatea aerului. În locurile în care este probabil să apară concentrații mari de particule ultrafine (UFP), carbon negru, mercur și amoniac (NH3), ar trebui să existe un punct de prelevare la un milion de locuitori, mai mare decât cel propus inițial de Comisie, unul la cinci milioane. (CA6)

În zonele urbane, ar trebui să existe cel puțin un loc de monitorizare reprezentativ, pentru expunerea populației urbane generale, la două milioane de locuitori, comparativ cu cel la 10 milioane propus de Comisie. (CA9)

O mai bună informare a cetățenilor

Deputații europeni doresc să armonizeze indicii de calitate a aerului, fragmentați și neintuitivi, care acoperă dioxidul de sulf, dioxidul de azot, particulele (PM10 și PM2,5) și ozonul în întreaga UE.

Indicii trebuie să fie clari, disponibili public și cu actualizări la fiecare oră, astfel încât cetățenii să se poată proteja în timpul nivelurilor ridicate de poluare a aerului (și înainte de atingerea pragurilor de alertă). (CA13) Acestea trebuie să fie însoțite de informații despre simptomele asociate cu vârfurile de poluare a aerului și riscurile asociate pentru sănătate pentru fiecare poluant, inclusiv informații adaptate grupurilor vulnerabile.

Planuri și foi de parcurs privind calitatea aerului

Deputații propun ca, pe lângă planurile de calitate a aerului, care sunt necesare atunci când țările UE depășesc limitele, toate statele membre ar trebui să creeze și foi de parcurs pentru calitatea aerului care să stabilească măsuri pe termen scurt și lung pentru a respecta noile valori limită, potrivit europarl.europa.eu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel