Combaterea răspândirii conținutului ilegal și a dezinformării online, pe agenda parlamentarilor europeni.
Interferența străină, dezinformarea și atacurile la democrație vor continua probabil în număr tot mai mare și vor deveni mai sofisticate în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European din iunie 2024, spun europarlamentarii. Avertismentul vine într-un raport al Comitetului special pentru interferența străină în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea, adoptat de plenul PE.
În text, deputații subliniază interferența pe platformele online, protecția infrastructurii critice și a sectoarelor strategice, interferența în timpul proceselor electorale, finanțarea sub acoperire a activităților politice de către actori străini și rezistența la atacurile cibernetice.
Eurodeputatul român Vlad Nistor (PPE) a menționat că raportul se concentrează în special pe interferența Rusiei și Chinei în UE, în țările care solicită aderarea la UE, inclusiv în Balcanii de Vest și în țările din Sudul Global, precum și în diverse state like-minded care abordează relațiile internalionale în consonanță cu lumea euro-atlantică.
Raportorul Sandra Kalniete (PPE) a declarat: „Ingerința străină în procesele democratice reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa securității statelor membre ale UE și a UE, în special pe fundalul dezvoltării tehnologice rapide și al războiului în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina. Trebuie să acționăm urgent și să implementăm rapid aceste recomandări.”
De asemenea, deputații europeni au discutat cu Consiliul și Comisia despre cum să reacționeze la creșterea conținutului fals, cu caracter violent, ce instigă la activități de tip terorist, care circulă pe rețelele de socializare.
Parlamentul dorește să facă un bilanț al implementării Legii privind serviciile digitale, după menționarea primelor 19 platforme și motoare de căutare care trebuie să respecte aceste noi obligații. Platformele - inclusiv X (fostă Twitter), Facebook, Tiktok și Instagram sunt acum obligate să ia măsuri concrete pentru a evalua și a atenua riscurile sistemice legate de răspândirea dezinformării sau a conținutului dăunător în serviciile lor, trebuind să acționeze rapid pentru a elimina conținutul ilegal. Accelerarea acestei abordări este cu atât mai urgentă acum, în urma atacurilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie și în contextul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European din 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News