Certificatul european privind COVID-19 este susținut de europarlamentarii de la Strasbourg, care doresc redeschiderea granițelor după pandemie.
Parlamentarii europeni reuniți la Strasbourg au dezbătut situația certificatului digital UE privind COVID-19. Aceștia sunt de părere că documentul va contribui la ridicarea restricţiilor și îmbunătățirea libertății de circulație, drept afectat în ultimul an de pandemie.
Scopul certificatului este acela de a facilita călătoriile mai sigure și mai simple. Documentul va specifica dacă o persoană este vaccinată, dacă a fost vindecată de boală sau dacă are un test PCR negativ. Pașaportul COVID poate fi verificat deja în 23 de țări, acestea fiind pregătite tehnic, cu toată infrastructura necesară, alte 9 țări emițând și verificând deja cel puțin un tip de certificat.
„Toţi cetăţenii din Uniunea Europeană se aşteaptă pe bună dreptate să folosească acest sistem la începutul verii, iar statele membre trebuie să se conformeze”, a declarat deputatul olandez Jeroen Lenaers (grupul Partidului Popular European), citat de Digi24. Acesta a mai declarat că cetățenii europeni doresc „coordonare şi predictibilitate la graniţele noastre interne".
„Dorim să transmitem acest mesaj cetăţenilor europeni că facem tot ce ne stă în putinţă pentru a restabili libertatea de mişcare”, a spus europarlamentarul Juan Fernando Lopez Aguilar (grupul S&D), care a mai adăugat că libertatea de mișcare este un drept apreciat de cetățenii europeni și că negocierile privind documentul în cauză au ajuns repede la o concluzie.
„Europenii îşi doresc cu ardoare să-şi recapete libertatea. Cred că merită amintit că nu virusul le-a răpit dreptul la liberă circulaţie în Europa. De fapt mozaicul de reguli naţionale le face imposibilă deplasarea”, a declarat eurodeputata olandeză Sophie in 't Veld (Renew).
Joachim Stanislaw Brudzinski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) consideră că certificatul COVID-19 „trebuie să faciliteze libera circulaţie, nu să o condiţioneze" şi a subliniat că "această reglementare nu poate fi privită ca ceva ce face vaccinarea obligatorie".
Și comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, a declarat că "certificatul, care va fi gratuit, va fi eliberat de toate statele membre şi va fi acceptat peste tot în Europa, contribuind la o ridicare graduală a restricţiilor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News