Andrey Novakov, europarlamentarul bulgar care a propus eliminarea frontierelor dintre România și Bulgaria, i-a dat un termen lui Karl Nehammer pentru acceptarea celor două țări în Spațiul Schengen.
Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov a oferit un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN în care a spus ce ar trebui să facă România și Bulgaria dacă nu vor fi acceptate în Spațiul Schengen de Austria, respectiv Țările de Jos. În acest sens, Novakov a dat și un termen.
„Ştiu că o mulțime de transportatori care au camioane se uită în acest moment și se întreabă despre ce vorbim...Așteptăm de două zile la graniță să trecem Dunărea din Bulgaria în România, și nu numai între Bulgaria și România... Se întâmplă exact la fel și în Croația. În Slovenia. Deci este ceva ce nu mai putem tolera“, a spus Novakov.
CITEȘTE ȘI - Guvernul lui Nehammer, nou sprijin indirect pentru Rusia în războiul din Ucraina
Andrey Novakov i-a dat și un termen cancelarului Nehammer pentru acceptarea celor două țări. În caz contrar, supune europarlamentarul bulgar, cele două țări ar trebui să elimine granițele dintre ele.
„După părerea mea personală, dacă nu intrăm în Schengen până la Crăciunul acestui an, Bulgaria și România ar trebui să facă un acord bilateral care să elimine granițele și barierele cel puțin între cele două țări, fără a dăuna legislației europene“, a precizat Novakov.
„Putem facilita modul de trecere a frontierei peste Dunăre. Avem două poduri și cred trei sau patru puncte terestre. Putem cădea de acord... Nu suntem în Schengen, deci nu am putea afecta acordul Schengen.
Suntem două țări care pot să coopereze și să negocieze între ele. Nu putem lăsa să se mai întâmple acest lucru. Fiecare camion pierde 200 de euro pe zi la graniță în timp ce așteaptă“, a mai spus europarlamentarul.
Austria a blocat, pe 8 decembrie 2022, accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen. În plus, deși s-a poziționat în favoarea României, și Țările de Jos au votat împotriva aderării celor două țări. Austria și-a motivat gestul prin faptul că intrarea României și Bulgariei în Schengen ar favorizat migrația către centrul Europei, însă Viena a acceptat intrarea Croației în zona de liberă circulație, chiar dacă țara de la Marea Adriatică se află pe cea mai importantă rută de migrație.
CITEȘTE ȘI - Nehammer, o nouă bătaie de joc la adresa României / Ce recomandă cancelarul Austriei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu