Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a transmis că Parlamentul European dezbate soluții pentru stoparea creșterii facturilor, în contextul consecințelor sociale și economice ale războiului din Ucraina.
Inițiată în septembrie anul trecut, campania PSD “Jos facturile!” a fost preluată de către Grupul Social-Democrat din Parlamentul European, astfel că in această sesiune plenară de la Strasbourg, Parlamentul European dezbate soluții pentru stoparea creșterii facturilor, în contextul consecințelor sociale și economice ale războiului din Ucraina. De asemenea, se discută și introducerea unui impozit excepțional pentru companiile din sectorul energetic, a declarat Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD.
Dan Nica subliniază ca a "solicitat, încă de anul trecut, Comisiei Europene și statelor membre plafonarea prețurilor la energie. De asemenea, cerem urgent măsuri sociale concrete, pentru a amortiza efectul acestei crize asupra cetățenilor. E nevoie de transparență cu privire la prețul energiei și în acest sens trebuie rezolvată problema speculațiilor pe piața gazelor naturale și decuplat prețul la energie de hub-ul TTF din Amsterdam. De asemenea, avem nevoie de un mecanism european de achiziții comune pentru energie și gaze, pentru a consolida puterea de negociere a UE și a reduce prețul importurilor".
Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a precizat: „Am solicitat declararea ca urgență la nivel european a inflației cauzate de scumpirea energiei, iar companiile care fac profituri excepționale de pe urma crizei trebuie taxate corespunzător. Cetățenii nu trebuie sa aleagă între a avea alimente, medicamente sau căldură în casă”, a transmis eurodeputatul PSD.
Vezi și:
Comisia Europeană vrea să schimbe regulile de pe piaţa gazelor naturale. Se dorește un 'consens maxim' în pofida divergențelor dintre cele 27 de state membre
La presiunile statelor membre şi îngrijorată de apropierea iernii, Comisia Europeană urmează să îşi prezinte marţi propunerile pentru atenuarea exploziei preţurilor la energiei, aplecându-se asupra volatilităţii cotaţiilor pe piaţa gazelor naturale, informează AFP.
În contextul în care există divergenţe profunde în rândul celor 27 de state membre cu privire la plafonarea preţurilor, Bruxelles-ul mizează pe cel mai mic numitor comun: este vorba de măsuri 'care fac obiectul unui consens maxim', a subliniat Executivul comunitar.
Dezvăluite la Strasbourg, aceste propuneri ale Executivului comunitar vor fi examinate joi şi vineri de şefii de stat şi de guvern, reuniţi la summitul lor de la Bruxelles, înaintea posibilei adoptări în cursul lunii noiembrie.
Comisia Europeană ar urma să prezinte marţi în primul rând o reformă a indicelui de referinţă de pe piaţa gazelor naturale
Potrivit AFP, Comisia Europeană ar urma să prezinte marţi în primul rând o reformă a indicelui de referinţă de pe piaţa gazelor naturale, TTF, care este utilizat în tranzacţiile efectuate de operatorii europeni, şi a cărui creştere ar fi, potrivit Executivului comunitar, alimentată în mod 'artificial' de speculaţie. Ideea este de a îl înlocui peste şase luni de un indice alternativ mai reprezentativ pentru aprovizionările reale.
Până atunci, Bruxelles preconizează 'un mecanism temporar' pentru a corecta preţul gazelor naturale.
Conform unei surse europene, ar fi vorba de un 'coridor dinamic' (un interval flexibil în limitele căruia preţurile ar fi autorizate să fluctueze), pentru a încadra tranzacţiile de pe piaţa TTF, care ar permite temperarea volatilităţii şi evitarea oricărei creşteri brutale.
De asemenea, Bruxelles-ul vrea să forţeze mâna statelor membre pentru a concretiza, în sfârşit, achiziţiile comune de gaze la scara UE în vederea următorului sezon de umplere a depozitelor, pentru a obţine astfel preţuri mai bune de la furnizorii 'de încredere' (Norvegia, SUA) şi să evite ca cele 27 de state membre să se concureze între ele. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu