Europarlamentarul independent Nicu Stefănuță, responsabil pentru bugetul UE este îngrijorat de felul în care se folosesc fondurile europene destinate pentru finanțarea programului Cornul și laptele, și fructe și legume. Eurodeputatul din Grupul Verzilor Europeni sesizează Consiliile județene (CJ) din țară cu privire la situația programelor menite să asigure alimentație elevilor în unitățile de învățîmânt. Acesta cere CJ-urilor să facă publice informații privind stadiile și modurile în care sunt implementate programele “Cornul și laptele” și cum se realizează tranziția spre “O masă caldă în școli”.
“Comunic îndeaprope și chiar colaborez cu reprezentanți ai elevilor din țară privind problemele care îi vizează. De-a lungul timpului, au existat multe probleme în desfășurarea programului, semnalate deopotrivă de elevi, profesori, reprezentanți ai autorităților locale și identificate atât de cercetători prin rapoarte și analize, cât și în presă. Calitatea sau diversitatea produselor, condițiile de depozitare și organizarea licitațiilor ridică probleme uneori și emne de întrebare în anumite zone din țară”, declară Nicu Ștefănuță.
La începutul acestei luni, mai mulți copii de la o școală din Târgu Mureș au primit cornuri mucegăite și iaurt stricat, conform unui reportaj apărut în presa națională. Raportul e evaluare al Comisiei Europene a Programului pentru școli al României din 2023 arată că doar 7% din școli raportează probleme în privința distribuirii produselor, dar 20% se confruntă cu probleme de depozitare a produselor distribuite.
La momentul actual, Programul pentru școli al României este reglementat prin HG nr. 652/2023, hotărârea reglementând atât aprobarea programului în perioada 2023-2029, cât și a bugetului pentru implementarea în anul școlar 2023-2024. Europarlamentarul spune că sumele alocate pentru hrana preșcolarilor și elevilor sunt foarte mici și că este nevoie ca Guvernul să le mărească.
“Inflația nu a stat pe loc iar copiii au mers zilnic la școală. Datorită problemelor legate de licitații, unii nici nu au beneficiat de alimentele asigurate în școli săptămâni sau chiar luni bune. Sumele sunt ridicole în prezent, ceea ce pune ușor sub semnul întrebării calitatea produselor ce pot fi procurate și distribuite copiilor în școli. Nu ne putem juca cu sănătatea și alimentația celor mici și vulnerabili în unitățile de învățământ. Sunt copii, mai ales în mediul rural, care se bucură mai mult când primesc mâncarea de la școală ecât atunci când iau o notă mare. Acest lucru combate activ abandonul școlar. O spun și profesorii din zonele defavorizate. Aici nimeni nu are voie să se împiedice în proceduri iar Guvernul trebuie să acorde tot sprijinul în teritoriu”, spune Nicu Ștefănuță.
Limita valorică zilnică per elev / preșcolar este de 0,70 lei pentru porția de fructe și legume, 1,11 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate și 0,65 lei pentru porția de produse de panificație. Un număr de 1,9 milioane de preșcolari și elevi beneficiază de produsele distribuite prin program, în anul școlar 2023-2024. România beneficiază anual de fonduri UE în valoare de 6.178.236 de euro pentru fructele și legumele destinate școlilor și de 11.303.390 de euro, finanțarea produselor de panificație fiind susținută din bugetul național.
În ultimii ani, din cauza complexității procedurilor de licitație publică, a tergiversării reglementării programului de către Guvern și a neprezentării firmelor la licitații, mulți copii au rămas fără corn și lapte sau au primit produsele abia din a doua jumătate a anului școlar.
În ceea ce privește întreaga situație a programelor de alimentație pentru elevi în școli, Europarlamentarul adresează guvernului o serie de solicitări și recomandări precum:
● Mărirea sumei alocate pentru porția zilnică a copiilor
● Simplificarea procedurilor licitațiilor publice și reglementarea posibilității de a organiza licitații multianuale
● Diversificarea alimentelor și introducerea unei obligativități de alternare a fructelor și legumelor oferite
● Demararea unor programe pentru dotarea unităților de învățământ cu frigidere, spații frigorifice și spații de depozitare
● Extinderea treptată a programului și în învățământul liceal
● Încurajarea descentralizării achizițiilor publice
● Dezvoltarea complementară a programului Cornul și laptele cu Programul Național Masă Sănătoasă
Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și vicepreședinte al grupului. Este în prezent membru al comisiei de Bugete. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept spațiu multifuncțional pentru tinerii din oraș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu