Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, anunță că, în Colegiul Comisarilor Europeni se discută calendarul aderării României la spațiul Schengen, dar și raportul pozitiv pe care țara noastră l-a primit, în urma evaluării.
„Aşa cum am anunțat în urmă cu câteva zile, la inițiativa comisarilor social-democrați şi a comisarului social-democrat suedez, Ylva Johansson, se discută astăzi în Colegiul Comisarilor europeni despre concluziile pozitive ale raportului realizat de experții statelor membre şi ai executivului european privind îndeplinirea criteriilor de aderare la spațiul Schengen şi protejarea cu succes a frontierelor externe ale UE de către România.
Comisarul Johansson va prezenta calendarul de aderare al României şi va solicita executivului european să se implice direct în a convinge statele membre reticente. Ieri, spre exemplu, în coordonare cu eurodeputații PSD şi preşedintele Marcel Ciolacu, doamna comisar a discutat cu parlamentarii suedezi, inclusiv cu cei reticenți, pentru a le explica de ce este necesară modificarea regulamentului Schengen, consecințele sale asupra extinderii şi de ce România merită să fie primită în zona de liberă circulație”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte PSD.
”Sunt încrezător că pe 2 decembrie, când vom avea votul în Comisia de Afaceri Europene din Parlamentul suedez privind aderarea României, parlamentarii vor da un vot favorabil pentru aderarea țării noastre. Rămâne doar guvernul de centru-dreapta din Olanda să mai fie convins. Spre deosebire de cei care ne atacă, împotriva intereselor României, ne implicăm şi în Olanda. Astăzi voi avea noi întâlniri cu parlamentari din Comisia de Afaceri Europene”, a completat europarlamentarul Victor Negrescu.
Europarlamentarul Victor Negrescu susţine că "sunt şanse tot mai mari ca Olanda să susţină aderarea României la spaţiul Schengen". "Informaţiile pe care le am provin de la parlamentari olandezi, ca urmare a discuţiilor purtate recent, la nivel informal, între formaţiunile politice parlamentare", scrie Negrescu, duminică, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, în prezent se discută despre trei scenarii. "Scenariul 1: Votul pentru aderarea României la spaţiul Schengen va avea loc în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 - 9 decembrie. În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziţie clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiţionalităţi, susţinute poate şi de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spaţiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abţinerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abţinerea ca o înfrângere pe care nu şi-o permit în contextul actual", arată eurodeputatul.
El spune că scenariul 2 vizează că "votul urmează a fi reprogramat pentru o sesiune extraordinară, care poate avea loc chiar în cursul acestui an, pentru a aştepta concluziile ultimului raport MCV şi avizul Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei". "În acest caz, intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen este în continuare condiţionată de criterii cu care nu au nicio legătură dispoziţiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România", scrie el.
Al treilea scenariu presupune că "o decizie privind intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen ar putea fi reprogramată pentru anul viitor, după finalizarea alegerilor provinciale din Regatul Ţărilor de Jos din martie 2023". "Un scenariu nesigur, care ridică multe semne de întrebare, mai ales că o decizie privind intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen urmează să fie luată până la finalul acestui an. Mai mult, cele mai recente sondaje arată o scădere a popularităţii partidelor aflate la putere în Olanda iar o eventuală înfrângere ar putea precipita căderea guvernului". Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu