Cele trei ţări europene semnatare ale acordului internaţional privind programul nuclear iranian (Franţa, Germania şi Marea Britanie), împreună cu şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, au îndemnat vineri Iranul să coopereze pe deplin cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA), transmite AFP.
"Facem apel la Iran să coopereze cu AIEA în legătură cu toate subiectele pertinente, inclusiv în problemele legate de acordul său de garanţii generalizate", se arată într-un comunicat comun al MAE francez, german şi britanic şi al Înaltei reprezentante a UE pentru politica externă.
În cadrul acestui acord, AIEA este responsabilă să verifice în mod independent dacă Iranul îşi respectă angajamentele asumate în materie de neproliferare nucleară.
Potrivit unor surse diplomatice, AIEA este în aşteptarea unor informaţii complementare solicitate Teheranului în legătură cu mostrele prelevate acum câteva luni de inspectorii săi dintr-un depozit situat în apropiere de capitala iraniană.
Directorul interimar al AIEA, Cornel Feruţă, a făcut apel luni la Iran să "răspundă prompt întrebărilor" adresate de AIEA în cadrul activităţilor acesteia de control al activităţilor nucleare ale Teheranului.
Feruţă s-a declarat totuşi "mulţumit de tonul şi de conţinutul" discuţiilor avute duminică la Teheran cu responsabili iranieni. "În relaţia noastră cu Iranul, putem discuta despre orice şi putem spune când avem nevoie de mai mult", a menţionat el.
În ce-l priveşte, Iranul a denunţat miercuri "tentative de presiune" americane şi israeliene asupra AIEA şi a avertizat că acest demers ar putea fi "contraproductiv" pentru continuarea cooperării sale cu AIEA.
Această organizaţie a confirmat luni că Iranul a instalat centrifuge avansate susceptibile să-i crească stocul de uraniu îmbogăţit, o nouă etapă în reducerea angajamentelor asumate de Teheran prin acordul nuclear din 2015.
"Suntem profund preocupaţi de aceste activităţi", au subliniat semnatarii comunicatului, cerând Teheranului să "revină" la angajamentele asumate şi să se "abţină de la orice nouă măsură".
"Suntem preocupaţi de riscul ca JCPOA (acronimul acordului din 2015, Joint Comprehensive Plan of Action) să se destrame, sub presiunea sancţiunilor impuse de Statele Unite din mai 2018 şi în urma deciziei Iranului de a nu mai pune în aplicare anumite dispoziţii esenţiale ale acordului", subliniază europenii.
Republica islamică a asigurat totuşi că va continua să autorizeze accesul inspectorilor AIEA, în pofida "dezangajării" progresive anunţate, aminteşte AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News