În fața unei crize energetice, Europa ar putea învăța de la Japonia cum se gestionează un astfel de moment.
Europa are multe de învățat de la Japonia când vine vorba de gestionarea unei crize energetice, potrivit World Economic Forum.
Continentul nostru se luptă cu o criză energetică după ce Rusia a tăiat livrările de gaze. Acum zece ani, Japonia a trecut printr-o situație similară. În martie 2011, un cutremur masiv urmat de un tsunami a scos din funcțiune centrala nucleară de la Fukushima. Compania de energie electrică care aproviziona metropola Tokyo a pierdut peste noapte 40% din capacitate.
Atunci a fost momentul când japonezii s-au angajat să reducă consumul de energie pentru ca prețioasa resursă să ajungă tuturor activităților esențiale. Chiar și așa, au existat pene de curent programate.
Centrele comerciale au oprit scările rulante, companiile au stins luminile, iar imprimantele nefolosite au devenit inamic în marile birouri japoneze. Angajații au fost rugați să vină de acasă cu propriile băuturi și gustări pentru ca tonomatele să fie scoase din priză. Evenimentele sportive s-au mutat ziua pentru a nu folosi nocturnele stadioanelor, iar guvernul a lansat o campanie prin care le cerea oamenilor să se îmbrace în culori deschise pentru a scădea consumul de aer condiționat.
Marii producători auto au modificat programul de lucru pentru a nu încărca sistemul în momentele de vârf, în timp ce marile magazine au instalat panouri solare și au trecut la tehnologia LED pentru iluminat.
Mulți japonezi și-au însușit practicile și au devenit mult mai puțin risipitori când vine vorba de energie.
Statele membre ale Uniunii Europene au acceptat o reducere cu 15% a consumului de gaze până în martie 2023. Italia a mandatat deja să se facă economie la aerul condiționat, în timp ce Spania sugerează renunțarea la cravate.
Potrivit Fondului, guvernele europene nu mai trebuie să plătească subvenții pentru atenuarea șocului creșterii prețului la combustibili fosili.
”Având în vedere că pentru o perioadă de timp combustibilii fosili vor rămâne scumpi, guvernele ar trebui să lase prețurile cu amănuntul să crească pentru a promova conservarea energiei, protejând în același timp gospodăriile mai sărace”, este de părere Fondul Monetar Internațional care a publicat o analiză prin care explică de ce guvernele ar trebui să renunțe la subvenționarea energiei care nu ar face decât să agraveze criza.
Cu alte cuvinte guvernele europene ar trebui să permită ca majorările prețurilor la energie să fie transmise consumatorilor pentru a încuraja ”economiile de energie” și pentru a facilita tranziția ecologică.
Acest lucru a fost afirmat de Fondul Monetar Internațional, potrivit căruia, în loc de un sprijin acordat ”universal” pentru a face față energiei costisitoare, ar trebui să fie favorizate intervenții direcționate pentru cele mai sărace categorii ale populației.
”Estimăm că recenta creștere a prețurilor internaționale la combustibilii fosili va crește costul vieții pentru gospodăriile europene cu aproape 7% în 2022”, notează FMI într-un articol, precizând că cele mai mari creșteri de preț ”au apărut în țări cu dependență mai mare de gazul natural și cu interconexiuni mai limitate de energie electrică, precum Irlanda, Italia, Portugalia, Spania și Regatul Unit”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu