Europenii spun că ar ajuta Ucraina într-un CONFLICT. Cea mai mare TEAMĂ a românilor: Se TAIE gazul

Peste 60% dintre persoanele chestionate cred că NATO ar trebui să vină în apărarea Ucrainei dacă Rusia trece la fapte.

Majoritatea europenilor cred că Rusia va invada Ucraina în 2022 și sunt de părere că atât NATO, cât și UE ar trebui să fie alături de Kiev, se arată într-un studiu realizat de Ecfr.

Autorii studiului sugerează că această criză ar putea schimba percepția europenilor asupra securității bătrânului continent.

Totuși, în  concluziile studiului, autorii se pare că se hazardează puțin, indicând că așteptările europenilor în raport cu SUA sunt mai scăzute decât în cazul NATO și UE.

Astfel, autorii omit faptul că NATO este cea mai importantă alianță militară tocmai prin prisma Statelor Unite, care, pe lângă faptul că este cea mai mare putere militară a lumii, asigură și cea mai mare parte a bugetului Alianței (în 2021, contribuția SUA la bugetul NATO a fost de 811 miliarde de dolari, în timp ce următoarele 4 state, UK, Germania, Franța și Italia, au avut, împreună, 226 de miliarde de dolari - Sursa: statista).

„Datele sugerează o trezire geopolitică în Europa ”, spune Mark Leonard, directorul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), cel care a efectuat o serie de sondaje în șapte țări europene, printre care și România. Cele șapte state însumează două treimi din populația UE.

Statele UE au fost descrise ca fiind divizate, slabe și absente în Ucraina, dar cetățenii europeni sunt uniți: sunt de acord că Vladimir Putin poate continua acțiuni militare și că Europa, împreună cu partenerii săi NATO, ar trebui să călătorească în ajutorul Ucrainei”.

 

Cât de probabilă este o invazie rusă

 

Sondajul, efectuat la sfârșitul lunii ianuarie, a arătat că majoritatea cetățenilor a șase dintre cele șapte țări chestionate credeau că Rusia va invada Ucraina în cursul anului 2022. Cu cât țara este mai aproape de granița cu Rusia, cu atât procentul celor convinși de iminența atacului este mai mare.

Excepția și ciudățenia rezultatelor sondajului o constituie Finlanda, în care doar 44% dintre cetățeni cred că Rusia va ataca Ucraina.

În celelalte state, procentul trece jumătate, fiind de 51% în Franța și Italia, 52% în Germania, 55% în Suedia, 64% în România și 73% în Polonia.

 

Fiecare, cu ce-l doare

Europenii sunt împărțiți când vine vorba de amenințările resimțite de cetățenii fiecărui stat.

Astfel, cea mai mare teamă a polonezilor, românilor, italienilor și germanilor este că ”se taie gazul”, în timp ce suedezii și francezii, mai puțin dependenți de gazul rusesc, văd războiul cibernetic drept principală amenințare. În plus, respondenții din Polonia mai au un motiv de îngrijorare, și anume, migrația.

 

Cine ar trebui să intervină

 

Majoritatea au văzut în NATO ca fiind principalul apărător al suveranității Ucrainei, dar un procent important s-a îndreptat și către UE, văzută ca având o responsabilitate importantă în a veni în apărarea unei Ucraine agresate de ruși.

În Finlanda, 56% dintre respondenți au considerat că UE ar fi bine poziționată pentru a veni în ajutorul Ucrainei, iar 59% au considerat că NATO. Cifrele din celelalte state au fost: 53% și 55% în Franța; 47% și 50% în Germania; 64% și 67% în Italia; 80% și 79% în Polonia; 57% și 63% în România; și 61% și 64% în Suedia.

Citește și: ZONA în care Rusia ar putea ataca. Generalul Virgil Ristea: ”Aproape că pot folosi HĂRȚI din Al Doilea Război Mondial”. În câte ZILE pică Kievul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel