Europol dezvăluie cum sunt ademenite ucrainencele de către traficanții de persoane

Fotografie de la Artem Podrez/Pexels
Fotografie de la Artem Podrez/Pexels

Europol a identificat diverse rețele de criminali datorită unui ”hackathon”, o echipă de experți reunită pentru a lucra la un caz.

Există o latură întunecată a rețelelor sociale și a aplicațiilor de întâlniri. Instrumente inocente, la îndemâna tuturor, care sunt folosite de milioane de utilizatori în fiecare zi.

Printre aceștia, chiar și cei care au ales să folosească aceste platforme pentru a atrage oameni, adesea femei și copii, care sunt apoi exploatați la nivel sexual sau de muncă.

O metodă care se concentrează mai ales asupra femeilor ucrainene care fug de război

Europol, cu ajutorul autorităților din 20 de țări europene, a identificat diverse rețele de traficanți de persoane. Operațiunea, coordonată de Olanda, a vizat rețele criminale care folosesc site-uri web și rețele sociale pentru a recruta victime și a implicat autorități din 20 de țări europene, potrivit unui articol publicat de Europa Today.

Pe parcursul operațiunii au fost monitorizate 114 platforme, dintre care 30 legate de refugiați ucraineni vulnerabili. Au fost verificate 53 de platforme online suspectate de a fi legate de traficul de persoane, inclusiv 10 legate de refugiați ucraineni vulnerabili.

În plus, au fost găsite cinci platforme online legate direct de traficul de persoane, dintre care patru erau legate de exploatarea sexuală a minorilor pe dark web.

În total, au fost identificați 11 suspecți și 45 posibile victime, dintre care 25 de cetățeni ucraineni. Deși acțiunile s-au concentrat în principal pe traficul de ființe umane în scopul exploatării sexuale, agenții au căutat și piste pentru identificarea altor forme de exploatare, inclusiv exploatarea prin muncă.

Anchetatorii au reușit să exploreze o gamă largă de site-uri web și alte platforme online pentru traficul de persoane și alte activități criminale. Aceste platforme includ social media, platforme de întâlniri, platforme de publicitate și ajutor, forumuri și aplicații de mesagerie.

Anchetatorii au verificat, de asemenea, platformele dark web în legătură cu traficul de persoane și exploatarea sexuală a copiilor online. Operația este ceea ce în jargonul tehnic este definit ca un ”hackathon”. Pe scurt, este atunci când un grup de experți se reunește și se concentrează pe găsirea unor modalități de a rezolva sau de a investiga aceeași problemă într-un timp limitat.

Ziua de acțiune a reunit 85 de experți din diferite autorități europene la Academia de Poliție Olandeză din Apeldoorn. Participanții s-au concentrat pe combaterea rețelelor criminale care folosesc rețelele sociale, internetul de suprafață și dark web pentru a desfășura trafic de persoane.

În comparație cu alte domenii criminale, precum traficul de droguri sau de arme, este mai dificil să identifici indicatorii traficului de persoane într-un mediu online. Ziua comună de acțiune a făcut posibilă colectarea de informații penale pentru determinarea acestor indicatori în cadrul luptei împotriva rețelelor criminale care folosesc mediul online pentru a exploata persoanele cele mai vulnerabile. În special, anchetatorii s-au concentrat asupra traficanților de ființe umane care încearcă să-i ademenească pe refugiați ucraineni.

Internetul și traficul de persoane sunt interconectate. Multe platforme de social media, aplicații de întâlniri și grupuri private online sunt ”exploatate” de persoane implicate în acest tip de activitate ilegală.

Acești indivizi încearcă să înșele forțele de ordine și să evite să fie prinși. Eforturile comune ale forțelor de ordine pentru a monitoriza platformele care pot oferi servicii sexuale, recrutarea și primirea sau transportul victimelor se adaugă la imaginea informațiilor.

Cooperarea internațională, schimbul de cunoștințe, abilități și tehnologii au servit la delimitarea mai bună a acestui peisaj criminal și la efectuarea de noi investigații. Europol a sprijinit coordonarea activităților operaționale, a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic.

Citește și:

Țara noastră, principalul furnizor de carne vie în Europa. Bode, după vizita în SUA: România riscă sancțiuni. Pune în pericol parteneriate

Lucian Bode s-a întors recent din Statele Unite, unde a discutat cu directorul Biroului de monitorizare și combatere a traficului de persoane din cadrul Departamentului de Stat. România este principalul furnizor de carne vie pe piața europeană. Trei ani consecutiv, țara noastră a fost încadrată în acel nivel 2, „Watch list” - nu îndeplinim în totalitate condițiile minime pentru combaterea traficului de persoane. 

"România riscă inclusiv sancțiuni. România riscă să pună în pericol parteneriate, inclusiv parteneriatul cu Statele Unite pe componenta de achiziții de armament, spre exemplu. Deci, sunt riscuri enorme pe care România le-ar înregistra în momentul în care am ajunge, Doamne ferește, în pilonul 3. Departamentul de Stat publică un raport anual. Astăzi suntem într-o într-o galerie nu tocmai onorabilă. „Watch list”, pilonul 2, înseamnă Belarus, Kongo, Mali, Pakistan, Senegal, acestea sunt țările unde ne aflăm astăzi, iar pilonul 3 ar însemna Afganistan, China, Iran, Coreea de Nord, Rusia și Siria.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel