În Uniunea Europeană, rata de dependenţă de vârsta tânără se situa la 35% în 2017 (în medie, există o persoană tânără, de 19 ani sau mai puţin, la trei persoane de vârstă activă), iar aproximativ două treimi din cele 19 oraşe cu cea mai scăzută rată (sub 25%) erau în România şi Germania, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Rata de dependenţă de vârsta tânără în oraşe era sub media UE (35%) în Germania, Cipru (date din 2011), Lituania, Luxemburg (date din 2011), Malta, Austria, Polonia (date din 2014), România, Slovenia (date din 2016) şi Slovacia, scrie Agerpres.
Rata dependenţei de vârstnici este mai redusă (33%), reprezentând procentul de persoane vârstnice (de 65 de ani sau mai mult) comparativ cu persoanele de vârstă activă.
La nivelul oraşelor, Bruxelles-ul este cea mai tânără capitală din UE (cu o rată de dependenţă de vârsta tânără de peste 40%), urmat de Paris şi Dublin (39%). În contrast, Lisabona, cu o rată a dependenţei de vârstnici de peste 41%, este capitala cu cei mai în vârstă cetăţeni, înaintea Romei (36%) şi a capitalei Maltei, Valletta (34%).
În UE, cea mai ridicată rată de dependenţă de vârsta tânără se întâlneşte în oraşe din Franţa şi Marea Britanie.
Majoritatea oraşelor din UE care aveau în 2017 o rată a dependenţei de vârstnici de 45% sau mai mult erau în Italia (12 oraşe) şi Germania (opt oraşe).
În 2017, existau în UE 57 de oraşe cu o rată a dependenţei de vârstnici de sub 20%, cea mai redusă fiind în două oraşe din apropiere de Madrid: Rivas-Vaciamadrid (10%) şi Valdemoro (14%).
Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia Zilei mondiale a oraşelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu