În marea finală Eurovision, câștigătorul este ales în urma voturilor de specialitate din țările participante, cumulate cu votul publicului. Votul juriului și votul publicului au ponderi egale, lucru care pe unii fani ai competiției muzicale îi nemulțumește.
Nu puțini sunt cei care spun că ar trebui să se renunțe la votul juriului, telespectatorii find singurii care să poată decide cine pleacă acasă cu trofeul Eurovision.
Mihai Trăistariu, contactat de DC News, a explicat fațetele regulilor de vot pentru finala Eurovision. Sâmbătă seară, reprezentantul Suediei, Mans Zelmerlow, cu piesa "Heroes", a câștigat Eurovision 2015. Nemulțumirile au apărut în momentul în care conform votului telespectatorilor, Italia ar fi trebuit să câștige concursul pentru că a obținut cele mai multe puncte prin sms.
Mihai Trăistariu: Am rămas înmărmurit
Mihai Trăistariu a povestit că îi spunea Dan Manoliu, la începuturile concursului Eurovision, când era doar cu votul juriul, că se aranja "la greu", se sunau tot timpul ţările între ele să negocieze. Acest lucru nu se mai întâmplă, când este vorba de juriu. Când este vorba de voturi, lucrurile stau altfel.
"Eu am prins exact acest sistem în 2006 când am participat la Eurovision. Nu era cu votul juriului. Atunci contau doar sms-urile trimise de telespectatori. Acum s-a revenit și la votul juriului. De ce au revenit la votul juriului? Pentru că votul doar prin sms dă șansa țărilor care vorbesc aceeași limbă sau care sunt vecine să se voteze între ele masiv. Noi schimbăm 12 puncte cu Moldova și așa mai departe. Era o învălmășeală și nu ieșea clasamentul cum trebuie. Totul se lăsa cu contestații peste contestații. Pentru a repara cumva acest lucru, s-au gândit să apeleze și la votul juriului.
Din punctul meu de vedere, nu este în regulă. Dan Manoliu, fost șef al delegației Eurovision, mi-a povestit ce se întâmpla în urmă cu mai mulți ani. Am rămas înmărmurit. Acum zece ani, era la fel - cu juriu - și te suna Malta și spunea așa: Noi vă dăm 12 puncte. Ne dați și voi la fel? Și tot așa... Era o negociere la telefon. Când se votează prin sms, nu mai este această negociere. Din păcate, la sms intervine geografia, iar țările încep să se voteze între ele. Nu-i drept și nici așa nu poți repara lucrurile. Din punctul meu de vedere, ar trebui să rămână votul prin sms, dar trebuie să fie mai bine controlat votul geografic", a spus Mihai Trăistariu pentru DC News.
Cea mai bună voce din România, din nou la Eurovision
Mihai Trăistariu ne-a dezvăluit că vrea să revină la Eurovision, dar doar atunci când piesa sa va fi de excepție, iar show-ul lui pe măsură. După concursul Eurovision 2006, piesa sa "Tornero" a fost difuzată în peste 30 de țări din Europa.
"Eu vreau să revin la Eurovision. Când am participat, am luat locul 4 și am obținut cel mai mare punctaj - 172 de puncte. Vreau să-mi depășesc recordul. În sondaje, eram pe locurile 1, 2 sau 3. Am murit de ciudă că nu am luat locul 1, 2 sau 3. Eu de opt ani caut rețeta care să mă aducă în fruntea Eurovision, dar încă nu am găsit-o! Când voi avea o piesă bombă, particip din nou. Nouă ne lipsește o motivație puternică. Eu am fost înnebunit să câștig Eurovision. Un artist trebuie să se preocupe mai mult de concurs. Avem minusuri multe. Pe partea de show, nu ne concentrăm. Niciodată nu venim cu ceva spectaculos. În afară de Luminița Anghel cu Sistem, dar și Paula Seling cu Ovi care au făcut show, nici măcar eu nu am avut show.
Eu cred că am impresionat prin voce. Anul acesta, cei de la Voltaj au fost destul de șterși. Trebuie să fim cinstiți. Au cântat foarte corect, dar ce-au avut șoc? Nu au avut nimic spectaculos. Telespectatorilor le place să vadă spectacol. Trebuie să iei ochii cu ceva. Trebuie să fii șoc, total inedit. Uite, cum a fost Conchita Wurst. Trebuie să vii cu elemente ieșite din comun. Asta este părerea mea. Când a venit Cezar Ouatu... mulți l-au blamat și l-au condamnat, dar el a fost ok. Dacă se preocupa mai mult, poate obținea un rezultat mai bun", ne-a zis Mihai Trăistariu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News