Eurovision 2022. Minodora, reacție acidă despre posibila descalificare: Se face atâta discriminare! Maneaua e la putere în România!

Minodora, Cream și Diana Bucșa, foto Instagram
Minodora, Cream și Diana Bucșa, foto Instagram

Minodora a avut o primă reacție, după ce în mediul online au apărut mai multe acuzații la adresa melodiei pe care o interpretează la Eurovision. 

Minodora, Cream și Diana Bucșa se află printre cei 10 finaliști care se luptă pentru a reprezenta România la Eurovision 2022. Piesa lor, „România mea”, realizată de Costi Ioniță, a primit un val de critici în mediul online. Internauții au cerut descalificarea melodiei pe motiv că ar semăna izbitor de tare cu piesa „Ziua mea”, compusă tot de Costi Ioniță, în 2004.

Criticile vin în contextul în care, regulamentul Eurovision spune că ”piesele din concurs trebuie să nu fie lansate comercial şi/sau interpretate public (integral sau parţial) înainte de 1 septembrie 2021”.

Minodora se apără și spune că melodia „România mea” este total diferită de „Ziua mea”

„Piesa este schimbată total! Este total diferită de ce a auzit publicul. Este alt text, altă orchestrație, chiar și linia melodică este schimbată. Se supune total regulamentului Eurovision. Este același compozitor, deci nu poate fi acuzat de plagiat sub nicio formă”, a declarat Minodora  pentru WOWbiz.ro.

Minodora: Acum toată lumea comentează maneaua lui Costi și Minodora. Nu e corect! 

Mai mult, artista crede că are parte de aceste critici din cauza numelor mari care sunt implicate în această melodii și că ar fi vorba și de o discriminare. Aceasta a dat exemplu o altă melodie din concurs, extrem de apreciată de public, care are o tentă de manea. Ea spune că piesa pe care o interpretează este excepțională și că până și mama sa, care i-a ascultat piesele toată viața, a fost impresionată până la lacrimi de versuri și de melodie.

Citește și: TVR, reacție pentru DC News, după scandalul de la EUROVISION 2022: Fiecare membru al juriului își asumă


„Cânt manele de 21 de ani. Publicul ar fi primit cu brațele foarte larg deschise piesa lui Malere, maneaua rock. Alți muzicieni au spus că nu le-a plăcut. Mie mi-a plăcut. Acum toată lumea comentează maneaua lui Costi și Minodora. Nu e corect! Stați liniștiți, că piesa e mare frumusețe! Piesa are un text excepțional! Mama mea, care mă aude cântând de atâția ani, a început să plângă când a auzit-o”, a mai spus Minodora, pentru sursa citată.


Artista crede că este discriminată


Minodora crede că în spatele valului de critici ar fi, de fapt, un act de discriminare, și că este judecată melodia pentru artiștii care au realizat-o și care o interpretat-o.

„E deranjant când se fac atâtea diferențe, când se face atâta discriminare! Maneaua e la putere în România! Ascultă oamenii manele, de la omul de rând, până la oameni din TV și radio, și politicieni. Nu mai discriminați genul muzical pe baza culorii pielii!”, a mai declarat vedeta.

Citește și: Mihai Trăistariu, DEZGUSTAT de Semifinala Eurovision 2022: Juriul să NU MAI EXISTE, să-l desființăm. Nu-mi venea să cred!

Concluzia comisiei de soluționare a contestațiilor:

”Piesa muzicală din anul 2012 are, într-adevăr, elemente comune cu varianta actuală înscrisă în competiția Selecției Naționale Eurovision 2022, respectiv strofa debutează asemănător cu varianta din 2012. Cu toate acestea, refrenul piesei muzicale înscrisă în concursul Selecţiei Naţionale Eurovision 2022 are o linie melodică diferită, în unele părți augmentată, în altele, diminuată sau cu motive total diferite.

Conform dispoziţiilor art. 8 lit. a) din Legea nr. 8/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare operele care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, aranjamentele muzicale şi orice alte transformări ale unei opere, constituie opere derivate, reprezentând o muncă intelectuală de creaţie.

După cum am arătat, conform legislației în vigoare, adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral, adică o operă muzicală generatoare de noi drepturi patrimoniale de autor.

În această situație, membrii comisiei de contestaţii consideră, în unanimitate, că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs, nu încalcă dispoziţiile Regulamentului Selecţiei Naţionale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 septembrie 2021” arată concluzia comisiei de soluționare a contestațiilor. 

Cine sunt cei 10 finaliști Eurovision

Juriul, format din Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Randi, Cristi Faur şi Adrian Romcescu, a deliberat şi a ales piesele care s-au calificat mai departe în ultima etapă a competiţiei: 

Alex Parker & Bastien – All this love

Andrei Petruş – Take me

Cream, Minodora, Diana – România mea

Petra – Ireligios

Kyrie Mendél – Hurricane

MOISE – Guilty

Gabriel Basco – One night

VANU – Never give up

WRS – Llamame

Dora Gaitanovici – Ana

Finala Selecției Naționale Eurovision, în 5 martie

În finala din 5 martie, juriul şi telespectatorii vor desemna artistul care ne va reprezenta la etapa internaţională de la Torino, care se va desfăşura în luna mai. România va participa în cea de-a doua semifinală, programată pentru joi, 12 mai, alături de alte 17 ţări precum  Australia, Georgia, Cipru, Serbia, Finlanda, Azerbaidjan, San Marino, Israel, Malta, Muntenegru, Cehia, Polonia, Belgia, Macedonia de Nord, Suedia, Estonia şi Irlanda.

Cea de-a 66-a ediţie a concursului va fi găzduită de Italia, după victoria de anul trecut a trupei italiene de rock Maneskin la Rotterdam. Aceasta va fi cea de-a treia ediţie italiană a Eurovision, după Napoli în 1965 şi Roma în 1991. Artista italiană Laura Pausini, interpretul britanico-libanez Mika şi personalitatea TV Alessandro Cattelan vor fi gazdele Eurovision 2022, care va avea loc la Torino între 10 şi 14 mai.

Sub sloganul „The sound of beauty”, Eurovision Song Contest 2022 va aduce, pe scena din Torino, reprezentanţii celor 41 de ţări înscrise în competiţie: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru,  Cehia, Danemarca, Estonia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, România, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina şi Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel