Eva Kaili, vicepreşedintă a PE, arestată la Bruxelles din cauza unor suspiciuni de corupție în care este implicat Qatar-ul

Eva Kaili, vicepreşedintă a PE, arestată la Bruxelles din cauza unor suspiciuni de corupție în care este implicat Qatar-ul
Eva Kaili, vicepreşedintă a PE, arestată la Bruxelles din cauza unor suspiciuni de corupție în care este implicat Qatar-ul

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată vineri seara la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatar-ul, a declarat o sursă apropiată dosarului, relatează AFP. 

Alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei vineri dimineaţa în acelaşi caz. Eva Kaili a fost 'arestată pentru a fi audiată' de poliţie, a precizat sursa citată.

La Atena, Partidul socialist grec (Pasok-Kinal) al cărui membru este Eva Kaili a anunţat seara că aceasta a fost 'demisă'.

În centrul anchetei, condusă de un judecător de instrucţie de la Bruxelles: acţiunile unei 'ţări din Golf' suspectate că 'ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanţiale sau oferirea de cadouri semnificative', a subliniat parchetul federal.

În ceea ce priveşte beneficiarii, aceştia sunt personalităţi care au 'o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă' în cadrul Parlamentului European.

Dosarul ar viza încercările Qatarului de a proba că a făcut progrese cu privire la drepturile omului și condițiile de muncă ale migranților, după numeroasele criticile privind sutele de decesele ale muncitorilor care au lucrat pentru a ridica stadioanele ce găzduiesc Cupa Mondială de Fotbal din Qatar, scrie Le Soir.

Pe data de 1 noiembrie, Kaili a scris pe Twitter că s-a întâlnit cu Al Marri, ministrul muncii din Qatar: „Acest oficial al UE salută angajamentul Qatarului de a continua reformele în domeniul muncii după Cupa Mondială din 2022 și îi dorește un turneu de succes”.

 

Vezi și - Anchetă The Guardian: 6.500 de muncitori imigranți au murit în Qatar, gazda CM 2022, în ultimul deceniu

Mai bine de 6.500 de muncitori din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit în Qatar de la câștigarea dreptului de găzduire a Campionatului Mondial din 2022, acum 10 ani.

Conform The Guardian, o anchetă bazată pe surse guvernamentale arată că o medie de 12 lucrători imigranți au murit în fiecare săptămână din seara din decembrie 2010 în care străzile capitalei Doha s-au umplut cu grupuri entuziasmate de oameni, bucuroși de reușită.

Informațiile obținute din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka arată 5.927 morți înregistrate în perioada 2011-2020 când vine vorba de muncitorii din Qatar.

Ambasada Pakistanului din Qatar a arătat alte 824 de morți semnalate în aceeași perioadă. Cuantumul morților este și mai mare în realitate, fiindcă țări precum Filipine și Kenya nu au date disponibile, chiar dacă numere mari de muncitori ajung în Qatar pentru a munci. 37 de oameni au murit în legătură directă cu construirea stadioanelor care găzduiesc CM 2022, dintre care 34 sunt clasificate drept „în afara muncii” de comitetul organizator al evenimentului. Vezi articolul inițial aici!

VEZI ȘI - I-a folosit, acum îi dă afară. Qatar a expulzat sute de muncitori migranţi înainte de Campionatul Mondial

Autorităţile din Qatar au expulzat sute de muncitori migranţi din clădirile situate în centrul Doha, în pline pregătiri pentru Campionatul Mondial de Fotbal, au declarat sâmbătă rezidenţi şi muncitori, notează France Presse.

Angajaţi municipali şi agenţi au sosit miercuri seară pentru a curăţa şi închide o duzină de clădiri, la puţin peste trei săptămâni înainte de începerea Cupei Mondiale la 20 noiembrie, au explicat rezidenţii.

Zona vizată, situată în mare parte în cartierul Al-Mansura, a fost reamenajată în ultimii ani şi unii suporteri ai Cupei Mondiale vor rămâne acolo.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, clădirile erau "nelocuibile". El a adăugat că autorităţile au acţionat în temeiul unei legi din 2010 împotriva "locuinţelor informale".

Un preaviz a fost dat ocupanţilor şi "autorităţile se asigură în continuare că oamenii sunt mutaţi într-un loc sigur şi adecvat", potrivit aceleiaşi surse.

Yunes, un şofer din Bangladesh, întâlnit la faţa locului sâmbătă dimineaţa, la trei nopţi după ce a fost evacuat din locuinţa sa, a explicat, citat de AFP, că a dormit în spatele camionetei sale pe o stradă din cartier.

Patronul sud-asiatic al unui magazin deschis 24 de ore din 24 în Al Mansura, care a asistat la evacuarea din două clădiri, a spus că majoritatea lucrătorilor nu plăteau chirie.

Migranţii - majoritatea din India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Filipine şi ţări africane precum Kenya şi Uganda - reprezintă peste 80% din cei 2,8 milioane de locuitori ai Qatarului.

Qatarul a fost criticat pentru decese, răniri şi salarii neplătite muncitorilor care lucrează pe şantierele campionatului.

Însă sindicatele internaţionale spun că s-a înregistrat o ameliorare drastică a condiţiilor în ultimii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel