Evadare dramatică dintr-o închisoare haitiană: 12 deţinuţi ar fi decedat

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Vineri, în orașul haitian Saint-Marc, o evadare dintr-o închisoare a dus la moartea a 12 deținuți, conform declarațiilor primarului Myriam Fievre. Acest incident reprezintă al treilea astfel de eveniment din Haiti în ultimele luni și subliniază gravitatea crizei umanitare în curs de desfășurare în țară, amplificată de violența bandelor, relatează Reuters.

Procurorul de stat Venson Francois a menționat că, vineri după-amiază, situația la închisoarea care adăpostește aproximativ 540 de deținuți era sub control, dar a subliniat că localnicii trebuie să fie vigilenți și să urmărească evadații.

"Situația este sub control, dar rezultatele sunt devastatoare. Toate dormitoarele polițiștilor au fost distruse de incendiu, inclusiv arhivele. Totul a ars, cu excepția celulelor", a declarat Francois.

Videoclipurile cu evadarea au ajuns virale

Videoclipuri neconfirmate distribuite pe rețelele de socializare au surprins imagini cu oameni escaladând pereții închisorii și fum ieșind din ziduri, însoțite de o explozie puternică și un incendiu de mari dimensiuni.

Walter Montas, oficial guvernamental local, a explicat că evadarea a fost provocată de un protest spontan al prizonierilor, care se confruntau cu condiții extrem de dificile și de nesigure.

Poliția națională nu a răspuns imediat solicitărilor Reuters pentru detalii suplimentare despre incidentul din Saint-Marc, oraș situat la aproximativ 88 km nord de capitala Port-au-Prince.

Potrivit datelor ONU, la sfârșitul lunii iunie, în închisorile din Haiti erau reținute peste 7.500 de persoane, în scădere de la aproape 12.000, înainte ca bandele să evadeze din cele două mari închisori la începutul lunii martie.

Această evadare a dus la declararea stării de urgență și la demisia fostului prim-ministru Ariel Henry, care a călătorit în străinătate pentru a solicita sprijin din partea Kenyei într-o misiune de securitate destinată combaterii bandelor armate. Henry nu a reușit să se întoarcă din cauza conflictelor.

Oficialii au intrat în grevă

Până acum, doar 400 dintre cei 1.000 de polițiști promiși de Kenya au sosit în Haiti, iar alte țări care au promis sprijin nu și-au respectat angajamentele. În plus, ONU a raportat că multe celule sunt suprapopulate, cu condiții de detenție extrem de precare, care au dus până acum la moartea a cel puțin 109 deținuți în acest an.

Ziarul local Le Nouvelliste a informat că oficialii închisorilor au intrat în grevă, cerând condiții mai bune din partea guvernului. Procurorul Francois a exprimat „o mare temere de revoltă”, fără a oferi detalii suplimentare.

În contextul în care poliția se confruntă cu dificultăți în a controla bandele și livrarea de resurse pentru misiunea de securitate susținută de ONU continuă să întârzie, aproape 600.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească casele, iar aproximativ 5 milioane de oameni, aproape jumătate din populația țării, se confruntă cu foamete severă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel