Marea greșeală a ministrului Justiției nu este concluzia raportului.
”Tudorel Toader a făcut, mai degrabă, o greșeală de comunicare. Anunțând acest demers a ridicat un orizont de așteptare. Prelungind termenul de vineri până miercuri, a lăsat posibilitatea intercalării altor evenimente care sunt încărcate cu semnificație, fiind obligat apoi să se justifice că nu au fost presiuni, ingerințe. Dacă anunța raportul când era gata, nu-l mai asocia nimeni cu evenimente petrecute între timp.” a atras atenția Val Vîlcu.
Încrederea în PSD, în pericol
Jurnalistul a subliniat că ”pentru cei care nu te cred când începi să te justifici, este pus în pericol întregul demers. Cei care nu au încredere în decizia lui, vor avea argumente când susțin că decizia a fost luată în afară. Nu a câștigat la nivelul încredere”.
În același timp, Val Vîlcu este de părere că ministrul Justiției a crescut orizontul de așteptare, ceea ce a dus la dezamăgirea celor care sperau într-un deznodământ pe măsura așteptării. ”Lovește în PSD, pentru că PSD a fost în conflict cu cei doi procurori, PSD e la guvernare și publicul PSD e nemulțumit”.
”Dacă nu anunța nimic și doar venea cu această conferință fără preambul, nu avea același impact negativ.” crede Val Vîlcu. El adaugă că în acest caz ministrul ar fi rămas în ”sfera unui discurs teoretic, pe care specialiștii pot să-l analizeze, dar publicul l-ar fi apreciat”.
Decizia, limitată de circumstanțele sociale și politice
”Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că decizia este una politică, având societatea fracturată, cu experiența precedentelor manifestații, un președinte care s-a pronunțat deja în acest caz, dacă ar fi cerut luarea unor măsuri, îndepărtarea procurorilor, ar fi riscat repetarea protestelor, s-ar fi lovit de refuzul lui Iohannis. Decizia dacă ar fi fost alta, revocarea, demersul ar fi iritat degeaba societatea, pentru că nu ar fi avut o finalitate practică. Decizia este una de bun-simț politic. Una este susținerea teoretică și asta este realitatea concretă, în care un segment important al societății respinge activ orice schimbare în justiție, iar restul publicului, care poate nu susține mișcarea `rezist`, nu este atât de implicat.” a precizat Val Vîlcu.
[citeste si]
Susținerea fermă a partenerilor strategici este un alt punct de discuție. O cerere de revocare ar fi venit atât împotriva curentului din rândul societății, cât și climatului politic internațional.
”Greșeala nu vine prin soluție, ci prin strategie de comunicare, pentru că a ridicat așteptările publicului, fără ca realitatea politică să permită alt răspuns”, a concluzionat Val Vîlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News