Ministerul Educației Naționale reacționează după ce părinții, elevii și unii profesori s-au declarat nemulțumiți atât de subiectele de la examenul de Limba română din cadrul EVALUĂRII NAȚIONALE 2014, cât și de barem.
Întrr-un comunicat remis HotNews.ro, Ministerul Educației Naționale anunță că "subiectele la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea iunie 2014, au fost realizate în concordanță cu programa școlară parcursă de elevi și cu prevederile metodologiei de examen".
"De asemenea, subiectele au avut un nivel de abordare mediu, așa cum a demonstrat-o procentul ridicat de elevi care au obținut medii peste 5 (73,1%)", se mai precizează în documentul citat.
De asemenea, Ministerul Educației notează că, "În plus, pe lângă pregatirea constantă de la clasa, susținută de cadrele didactice, MEN a oferit elevilor modele de subiecte similare cu acelea pe care le-au avut de rezolvat, încă de la sfârșitul lunii octombrie 2013, când au fost publicate pe site-ul http://subiecte2014.edu.ro",.
Totodată, Ministerul informează că "prin simulările naționale, la care au participat toți elevii de clasa a VIII-a, MEN a avut ca obiectiv familiarizarea acestora cu situația de examen".
"Ca o mențiune specială, sublinem că în barem (...) este precizat încă de la început: 'Se punctează oricare alte formulări/modalități de rezolvare corectă a cerințelor.' Cu alte cuvinte, baremul a permis corectorilor să puncteze elevii pentru orice descriere corectă, în temă, a subiectelor tratate", precizeaza MEN.
Reacția Ministerului Educației Naționale survine după ce Federația Naționala a Asociațiilor de Părinți a transmis o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Remus Pricopie, în care susține că subiectele de examen au fost în afara programei, iar barem a fost unul prost gândit, demers sprijinit și de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE). De asemenea, înainte de afișarea notelor obținute de absolvenții clasei a VIII-a la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2014, profesoara de Limba română, Carmen Stoica, care a fost implicată în examenul național, într-o scrisoare publicată pe Contributors, le cere iertare elevilor pentru sistemul de învățământ din țara noastră, întrucât subiectele pe care copiii le-au primit la proba de Limba română nu au avut nicio legătură cu ceea ce au învățat copiii.
Mai mult, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți-Învățământ Preuniversitar, Mihaela Gună, consideră că lucrările la Limba și literatură română ar trebui recorectate, însă premierul Victor Ponta, deși afirmă că înțelege, ca părinte, aceste nemulțumiri, așteaptă și poziția specialiștilor.
Marți, părinții elevilor care au terminat clasa a opta și profesorii de limba română ar urma să afle dacă lucrările vor fi sau nu recorectate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu