Evaluare Națională 2023. Calendarul complet al probelor pentru elevii de clasa a 8-a

Evaluare Națională 2023. Calendarul complet al probelor pentru elevii de clasa a 8-a - Foto Pexels
Evaluare Națională 2023. Calendarul complet al probelor pentru elevii de clasa a 8-a - Foto Pexels

Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie, conform calendarului publicat în Monitorul Oficial.

Publicitate

Proba la Limba română se va desfășura pe data de 19 iunie. Proba la Matematică este programată pe data de 21 iunie.

Elevii de clasa a 8-a încheie cursurile pe data de 9 iunie. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele unităților de învățământ, în perioada 6 – 9 iunie. Primele rezultate se vor afișa pe data de 28 iunie, iar cele finale, după contestații, pe data de 4 iulie 2023.

Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2023:

6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională

9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă

21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă

22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă

28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): 

Depunerea contestațiilor29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor, scrie Edupedu.ro.

Citește și - Tichete sociale de 500 lei pentru elevi şi preşcolari. Ministrul Sorin Cîmpeanu, mesaj clar pentru directorii de şcoli

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis un mesaj clar directorilor de şcoli cu privire la tichetele sociale de 500 lei care se vor acorda elevilor şi preşcolarilor din familii aflate în dificultate. 

"Stimati colegi,

Ref. la OUG 133/2020:

În vederea stabilirii listelor destinatarilor finali pentru anul școlar 2022-2023 NU au fost prevăzute sau solicitate declarații notariale persoanelor care nu realizează venituri.

Vă rugam să va asigurați ca nicio unitate de învățământ NU solicita inutil astfel de documente costisitoare, care reduc substanțial din sprijinul acordat. 

Mulțumesc!", a transmis Sorin Cîmpeanu. 

Elevii şi preşcolarii din familii în dificultate, tichete sociale de 500 lei

Măsura de acordare a tichetelor sociale elevilor și preșcolarilor din familii aflate în dificultate materială reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educației.

„Măsura de acordare a tichetelor sociale în valoare de 500 de lei pentru sprijin educațional elevilor și preșcolarilor din familii aflate în dificultate materială reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educației”, a transmis, marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„În acest context, conform OUG 133/2020, precizăm următoarele:                                                               

1. În vederea stabilirii listelor destinatarilor finali pentru anii școlari 2021-2022 respectiv 2022-2023 NU au fost prevăzute sau solicitate declarații notariale persoanelor care nu realizează venituri.

2. Destinatarii finali, eligibili pentru obținerea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, în valoare de 500 lei,  sunt:
a) copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar;
b) copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar;
c) copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat gimnazial.

3. Pentru copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar - copiii preșcolari, se face dovada conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare: 

a) Stimulentul educaţional se acordă din oficiu, copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare**), indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat,  după caz, odată cu stabilirea dreptului de alocaţie pentru susţinerea familiei, sau după acordarea acestuia, persoanei care este şi titularul alocaţiei pentru susţinerea familiei;

b) Stimulentele educaţionale se acordă pe bază de cerere şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei. 

4. Pentru copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar/gimnazial conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare în anul școlar 2001-2002, cu modificările și completările ulterioare, rechizitele şcolare vor fi acordate pe bază de cerere, formulată de părintele sau tutorele legal al elevului, care se înregistrează în termen de 5 zile de la data începerii anului şcolar la şcoala la care elevul este înscris. Cererea va fi însoţită de actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a anului respective. De drepturile stabilite de Ordonanța Guvernului nr. 33/2001 beneficiază copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi şi care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”, a explicat ministrul. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel