Evaluarea Națională 2025: Elevii de clasa a VI-a vor avea un test în plus la comunicare

foto Pexels
foto Pexels

Iată ce se schimbă la Evaluarea Națională de anul viitor, pentru cei din clasa a VI-a!

Elevii de clasa a VI-a care au urmat cursurile în limba maternă vor susține un test suplimentar, Limbă și comunicare — Limba maternă, pe 29 mai 2025, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial. Până acum, doar elevii de clasa a II-a și a IV-a susțineau acest test la comunicare în limba maternă.

Astfel, elevii de clasa a VI-a vor susține trei teste, conform calendarului și metodologiei pentru evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a din 2025, publicate în Monitorul Oficial. Testele care evaluează competențele din aria curriculară „Limbă și comunicare” vor fi corectate de echipe formate din două cadre didactice specializate în limba și literatura română, conform evaluare-nationala.eu.

Noua testare, programată pentru 29 mai, este la disciplina comunicare — limba maternă. În metodologia anterioară, acest test era susținut doar de elevii claselor a II-a și a IV-a, iar următoarea evaluare la limba maternă avea loc abia în clasa a VIII-a.

Structura testelor pentru clasa a VI-a

a) primul test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” — Limba română;


b) al doilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” — Limba maternă;

c) al treilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Matematică și Științe ale naturii”.

(2) Elevilor aparținând minorităților naționale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se asigură testul care vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Matematică și
Științe ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât și în limba română.

Este important de menționat că evaluarea națională pentru clasa a VI-a este singura care nu diferențiază structura testării în funcție de limba de predare a elevilor. Dacă la clasele a II-a și a IV-a testele sunt organizate separat pentru minoritățile naționale care au studiat în limba maternă, la clasa a VI-a singura excepție apare la proba de Matematică și științele naturii.

Evaluarea testelor pentru fiecare din clasele a II-a, a IV-a, a VI-a se finalizează în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test de la clasa respectivă. Pentru EN VI, testele care vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” sunt evaluate de echipe formate din două cadre didactice, având specialitatea limba și literatura română. În cazul elevilor care au urmat studiile într-o limbă a minorităților naționale, testele sunt evaluate de o echipă formată din două cadre didactice, având specialitatea limba și literatura maternă.

Manualul de administrare este elaborat de CNPEE, este transmis inspectoratului școlar județean/al municipiului București cu zece zile înainte de data primei EN programate conform calendarului și cuprinde scenariul de administrare a acestora, împreună cu alte precizări referitoare la desfășurarea evaluării.

Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a VI-a

Limbă și comunicare — Limba română — 27 mai 2025

Matematică și Științe ale naturii — 28 mai 2025

Limbă și comunicare — Limba maternă — 29 mai 2025

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel