Evaluarea națională la final de clasa a IV-a începe marți. Prima probă, limba română

FOTO: DCNews/SB
FOTO: DCNews/SB

Evaluarea națională de final de clasa a IV-a începe astăzi cu proba la limba română. Săptămâna viitoare este rândul elevilor de clasa a VI-a.

Elevii de clasa a IV-a se vor susține astăzi proba de linba română, prima testare din cadrul evaluării naționale de final de clasa a IV-a, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației. Astfel, miercuri va avea loc proba la matematică, iar elevii din partea minorităților naționale vor avea de susținut joi proba la limba maternă.

Calendarul de administrare a evaluării naționale la finalul clasei a VI-a (EN VI) are următoarea configurație: 28 mai - Limbă și comunicare, respectiv 29 mai - matematică și științe ale naturii. Evaluarea națională la clasa a II-a a avut loc săptămâna trecută.

Potrivit Ministerului Educației, testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător evaluărilor internaționale și implică un nivel mediu de dificultate.

Durata alocată rezolvării este de 30 de minute pentru fiecare test administrat (EN II), respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat (EN IV și EN VI).

Rezultatele testelor nu se înregistrează în catalogul clasei

Testele sunt evaluate în cadrul unităților de învățământ de către comisiile de evaluare constituite la nivelul acestora, în termen de cel mult șapte zile de la data susținerii ultimului test.

”Ca element de noutate pentru administrarea și valorificarea rezultatelor înregistrate, colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizată cu ajutorul unei noi aplicații digitale. Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiții de siguranță și de control optimizat al calității și, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor și va permite valorificarea rapidă și flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei și a raportului școlii, fără eforturi birocratice suplimentare și într-un timp mai scurt”, precizează Ministerul Educației.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.

Potrivit ministerului, rapoartele generate la nivelul unității de învățământ pe baza acestor rezultate furnizează ”argumente statistice de maximă importanță și relevanță” pentru construirea măsurilor de valorificare a rezultatelor înregistrate la aceste evaluări naționale, măsuri ”focalizate” pe nivelul unității de învățământ și pentru beneficiarii serviciilor educaționale: elevi, părinți/tutori, cadre didactice, personal educațional de sprijin etc, scrie Agerpres.

Citește și: Domeniul din România în care contractul de muncă a fost negociat național. ”Este meritul sindicatelor”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel