Evaziune fiscală în Luxemburg: Probleme mari pentru Juncker, imediat după preluarea șefiei CE

Social-democrații și liberalii din Parlamentul European îi cer noului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să dea explicații în fața legislatorilor cu privire la evaziunea fiscală la scară largă practicată în Luxemburg în timpul mandatelor sale de premier.

O investigație jurnalistică a International Consortium of Investigative Journalists relevă că 343 de companii au înfiinţat structuri financiare complexe pentru a „optimiza“ costurile cu taxele, adică pentru a plăti cât mai puţine taxe posibil. Jurnaliştii au publicat documente privind aproximativ 550 de acorduri fiscale cu Luxemburg din perioada 2002 – 2010. Juncker a fost premierul micului Ducat în perioada 1995-2013.

Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, cere Comisiei Europene să se prezinte imediat în fața PE pentru a demonstra că acordurile secrete între marile companii și statul luxemburghez sunt în conformitate cu legislația europeană.

Social-democrații au transmis și ei un comunicat în care cer Executivului de la Bruxelles să expună în fața legislatorilor un plan de a combate urgent evaziunea fiscală.

Schimbare-cheie la înlocuirea lui Barroso cu Juncker. Modificare în ceea ce privește România

"Găsim ca inacceptabil că cetățenilor li se cere să plătească taxe foarte mari în această perioadă de criză, în timp ce mulți din sectorul corporativ pare că au făcut tot ce au putut pentru a minimiza taxele. Dacă relatările sunt adevărate, în multe cazuri nici nu plăteau vreun ban", spune Verhofstadt, conform Euractiv.

PPE, familia europeană din care Juncker face parte, și-a declarat susținerea pentru noua Comisiei Europeană și a precizat că nu consideră scandalul "o problemă personală" a lui Juncker.

Liderii verzilor, ai extremei stângi și ai extremei drepte au spus că dezvăluirile sunt o lovitură pentru credibilitatea lui Juncker și intenționează să formuleze o moțiune de cenzură și să ceară o reuniune extraordinară a Parlamentului European.

Liderul Frontului Național din Franța, Marine Le Pen, i-a cerut demisia lui Juncker. UKIP a profitat de ocazie pentru a reitera că "elitele europene își oblăduiesc prietenii din corporațiile internaționale în timp ce ei forțează programe de austeritate pentru cetățeni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel