Românii Eveline Cismaru şi Alexandru Işvanca sunt celebri în SUA pentru că spart 123 de calculatoare ale Poliţiei Metropolitane din Washington. în ceea ce reprezintă unul dintre cele mai importante atacuri cibernetice din această ţară.
Fapta lor a avut loc cu câteva zile înainte de învestirea preşedintelui Donald Trump, în 2017. Aceştia voiau atunci să distribuie mesaje de tip ransomware, un virus care blochează calculatoarele, iar apoi să ceară sume de bani pentru a le debloca.
James Graham, agent al Serviciilor Secrete din SUA, a explicat în rechizitoriu cum au acţionat cei doi, dar şi unde au greşit. Astfel, se pare că aceştia se dădeau drept reprezentanţi ai unor autorităţi, de cele mai multe ori chiar ai unui serviciu secret, iar mesajele lor erau extrem de convingătoare. Astfel, ei convingeau victimele că au săvârşit acţiuni ilegale, că au accesat informaţii secrete, şi că pentru a-şi redobândi accesul la computer trebuie să plătească "o amendă". Astfel de acţiuni au avut loc şi în Olanda, nu doar în SUA, menţionează Adevărul.
După doar un an şi jumătate de închisoare, Eveline Cismaru a fost eliberată şi acum locuieşte în Olanda. Ea şi-a spus povestea jurnalistului Daniel Verlaan, de la RTL News, povestind cum a ajuns în acest domeniu, al hacking-ului, datorită iubitului ei de la acea vreme.
"Datorită lui, știam multe despre criminalitatea informatică, pentru că el era de ceva vreme în lumea asta. Ransomware-ul devenea foarte popular atunci. Eram singura femeie din domeniul ăsta", a povestit Eveline Cismaru, conform sursei citate.
La ani buni de la faptele sale, românca le cere scuze victimelor sale, prin intermediul televiziunii olandeze. „Îmi pare rău, oameni buni", a spus ea și a încheiat cu un sfat: „Pentru data viitoare: folosiți parole mai puternice, nu vă împărtășiți datele private și nu dați click pe link!".
Compania Apple a lansat iOS 15.6.1, o actualizare urgentă de software pentru numeroase dintre telefoanele, tabletele şi computerele sale, din cauza unor deficienţe de securitate care ar fi putut permite eventualilor atacatori să preia controlul complet asupra dispozitivelor, relatează Radio DCNews, care citează Rador și Apple.
Compania Apple este extrem de vocală când vine vorba de protecţia confidenţialităţii, susținând că produsele sale sunt extrem de sigure.
Noile descoperiri reprezintă însă dovezi suplimentare ale faptului că produsele Apple au probleme de securitate.
Explicaţia oferită de companie în legătură cu vulnerabilitatea arată că un hacker ar putea prelua controlul total asupra dispozitivului şi s-ar putea substitui proprietarului, putând astfel să ruleze orice software în numele acestuia.
Apple nu a menţionat cum a fost descoperită hiba, dar experţii în securitate au recomandat actualizarea tuturor telefoanelor mai noi de 6S, ca şi a computerelor Mac care folosesc macOS Monterey şi alte câteva produse Apple.
O a doua vulnerabilitate majoră, remediată prin iOS 15.6.1, este o funcție care vizează browserele de internet, atât Safari, cât și cele terțe pe iOS. CITEŞTE MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu