Eveniment şocant– tâlharul din Iaşi. De ce să nu faci asta niciodată

Dacă am auzi această poveste spusă de cineva, am crede că e doar o glumă despre împătimiţii jocurilor de noroc. Nu e o glumă, ci un caz cât se poate de real.

Un bărbat din Iaşi, de 34 de ani, a înscenat că a fost tâlhărit într-o scară de bloc, de frica soţiei, după ce a pierdut tot salariul la păcănele. Acum este cercetat de poliţişti, transformându-se din victimă în infractor.

Acesta a fost surprins de camerele de supraveghere cum a înscenat totul, un aspect total omis de bărbat. Şi-a aruncat pe jos portofelul gol, s-a întins liniştit pe jos şi a sunat-o pe soţie să-i povestească teribila întâmplare şi să sune la 112: un necunoscut l-a agresat şi i-a furat toţi banii.

Îţi spui: ,,Dar ce, nu pot eu să câştig?” Oamenii întotdeauna, chiar şi în circumstanţe evidente, cred cu tărie că sunt mai norocoşi decât sunt de fapt.

După cum am scris şi în articole anterioare, dependenţa de jocuri de noroc, deşi mai rară decât alte dependenţe, face din ce în ce mai multe victime în România şi distruge căsnicii. Paradoxal, poate că bărbatul a reuşit să atenueze un posibil conflict uriaş, chiar dacă nu i-a ieşit planul şi a agravat problema, situaţia comică în care se află acum ar putea scădea, pe moment, intensitatea supărării soţiei; să-l certe sau să râdă de el?

Dependenţii de jocuri de noroc sunt dispuşi să facă orice pentru a continua să joace şi pentru a nu-şi distruge relaţiile cu cei dragi. Deşi sunt conştienţi că au o problemă şi că mai mult pierd bani decât câştigă, nu se pot opri, preferând să apeleze la tot felul de minciuni pentru a nu-şi distruge viaţa personală. După ce pierd banii, se simt vinovaţi, îi apasă mustrările de conştiinţă, dar tentaţia este prea mare pentru a nu mai juca încă o dată, măcar o singură dată. Nu se pot simţi împliniţi altfel, simt că lipseşte ceva, că e un gol pe care trebuie să-l acopere.

Cum de a riscat bărbatul din Iaşi tot salariul la păcănele?

Probabil că bărbatul a băgat întâi mai puţini bani, 100/200 de lei, apoi a regretat că i-a pierdut şi a băgat alţii şi tot aşa… sperând că îi poate recupera şi că poate veni acasă fără să aibă portofelul complet gol. Dacă mai avea bani, cu siguranţă nu se oprea. Ceea ce nu conştientizează multe persoane care joacă este tocmai acest aspect: pierzi banii băgaţi şi te simţi provocat apoi să bagi alţii, te ambiţionează pierderea, şi tot rişti până ce ajungi să-i pierzi pe toţi. Ăsta este efectul. Îţi spui: ,,Dar ce, nu pot eu să câştig?" Oamenii întotdeauna, chiar şi în circumstanţe evidente, cred cu tărie că sunt mai norocoşi decât sunt de fapt.

Întotdeauna câştigul îl calmează pe om, iar pierderea îl provoacă şi mai tare.

De ce şi-a înscenat bărbatul propria tâlhărie? De ce nu a apelat la alte minciuni?

Frica de un nou scandal l-a determinat pe bărbat să apeleze cu disperare la o asemenea înscenare, desprinsă parcă din desenele animate sau din bancuri. Frica şi sentimentul adânc de vinovăţie ne determină de multe ori să minţim, să ne ascundem, să facem lucruri absurde, fără să ne gândim la consecinţe, doar pentru a scăpa de ce ne temem. Şi pentru a putea continua cu greşeala pe care o tot facem. Când vrei să te aperi, când te simţi vinovat şi în pericol, din cauza instinctului de supravieţuire, nu iei multe detalii în considerare, nu mai eşti conştient de gravitatea acţiunilor tale. Poate că apelând la o asemenea înscenare, minţind nu doar pe soţie, ci şi pe poliţie, a simţit că a câştigat cumva, căutând acel comportament de risc şi adrenalină pe care le au toţi dependenţii de jocuri de noroc. Oricum, nu putea minţi că a pierdut portofelul, nu ar fi fost credibil. Totuşi, cum putea fi crezut că i-au fost furaţi banii în situaţia în care soţia sa ştia de dependenţa sa?

Care este soluţia?

Soluţia este acceptarea pierderii, să lăsăm în urmă trecutul şi banii pierduţi, să acceptăm că nu prin hazard îi putem recupera, că aşa doar pierdem, deşi spunem de fiecare dată că va fi diferit. Nu va fi dacă analizăm obiectiv situaţia. Ar trebui să învăţăm din consecinţele comportamentelor noastre, din experienţele anterioare, să învăţăm să nu mai fim impulsivi şi să ne găsim plăcere în activităţi mai sănătoase. Dacă am face asta, am şti că nu ne vom îmbogăţi şi că ne facem mult rău.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel