Ziua Europeană a Turismului este sărbătorită la Bruxelles printr-o serie de evenimente la nivel înalt.
Claudia Țapardel, europarlamentară PSD și copreședintă a Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului din PE, a declarat: ”Turismul este de o importanță strategică pentru Uniunea Europeană și, de aceea, avem nevoie de o strategie pan-europeană pentru sprijinirea acestui sector, de la formarea de competențe la integrarea serviciilor digitale”.
Ziua Europeană a Turismului a fost marcată ieri de către Comisia Europeană printr-o serie de evenimente care au adus împreună reprezentanți ai instituțiilor de la Bruxelles, dar și unii dintre cei mai importanți stakeholderi din industria turismului pentru a discuta despre aportul acestei industrii la economia statelor membre.
Între acestea, Conferința VIP Debates a introdus tema viitorului turismului european printr-un dialog între europarlamentarii Claudia Țapardel și Claudia Monteiro de Aguiar, Co-Președinte al Intergrupului pentru Turism din PE, și respectiv, Președintele Intergrupului pentru IMM-uri.
Vorbind din perspectiva oportunităților și provocărilor cu care se confruntă turismul european, Claudia Țapardel a explicat rolul instituțiilor europene în promovarea acestei industrii, făcând un apel la mai multă acțiune din partea factorilor decidenți.
”Oriunde în lume, turismul este un factor de creștere economică și dezvoltare socială, care contribuie la prezervarea patrimoniului cultural și natural”, a declarat Țapardel audienței prezente în sediul Comisiei Europene din Bruxelles.
”În Europa, acest sector reprezintă 10% din PIB-ul statelor membre, creând mai bine de 25 de milioane de locuri de muncă, direct și indirect. În aceste condiții, crearea unei strategii europene și o linie proprie de finanțare pentru acest sector reprezintă două condiții absolut necesare pentru sprijinirea competitivității turismului european și menținerea Europei pe primul loc al celor mai vizitate destinații din lume. Ceea ce vreau să spun este că vremea declarațiilor de dragoste pentru turism a trecut și se impun acțiuni concrete, așa cum susțin de mai mulți ani prin intermediul Intergrupului pentru Turism pe care îl conduc în Parlament și care reprezintă toate grupurile politice europene. Dacă dorim să exploatăm pe deplin potențialul enorm oferit de sectorul turistic, trebuie să acordăm un sprijin convingător eforturilor proprii ale industriei de a deveni mai competitivă, concentrându-ne pe servicii de calitate și sustenabilitate.” a continuat europarlamentara.
[citeste si]
Digitalizarea și pregătirea personalului, printre prioritățile sectorului ospitalier Reflectând asupra viitorului turismului și a necesității menținerii Europei în topul preferințelor turiștilor, Claudia Țapardel a punctat nevoia investițiilor în digitalizare și în servicii de calitate, adaptate cererii aflate în creștere.
”Tehnologia modernă a revoluționat tot ceea ține de modul în care călătorim, de la alegerea destinațiilor și a opțiunilor de transport până la modalitățile de plată, iar acest lucru trebuie să se reflecte și în activitatea instituțiilor europene. Dacă turistul secolului al XXI-lea este un excelent cunoscător și utilizator al tehnologiilor moderne, atunci și industria turismului trebuie să integreze tehnologia în serviciile pe care le oferă. Așa cum am declarat și la Madrid cu ocazia evenimentului „Connecting Europe through Innovation" pe care l-am organizat cu WTO, trebuie să investim în digitalizare și să încurajăm inovația. Concret, acest lucru înseamnă ca oricine să se poată folosi, spre exemplu, de o aplicație pe telefon pentru a cumpăra un pachet turistic oriunde în Europa și folosind orice mijloc de transport. Nu trebuie însă să uităm că și în spatele acestor noi servicii digitale, se vor afla tot oameni. Piața Unică Digitală înseamnă nu doar infrastructură, ci și dezvoltarea de aptitudini și competențe pentru cei de la care ne așteptăm să livreze serviciile de calitate care definesc brandul european de turism. Europa are nevoie de oameni bine pregătiți în sectorul ospitalier, motiv pentru care susțin înființarea unei Academii Europene de Turism.” a conchis Țapardel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News