BNR anticipează o rată de inflației de 5,6% la finele aceestui an, peste limita superioră a țintei instituției, de 2,5%, conform Raportului asupra inflației prezentat luni de guvernatorul instituției Mugur Isărescu.
La această evoluție este de așteptat să contribuie în principal unele componente ale coșului de consum aflate în afara sferei de control a politicii monetare, în speță dinamica prețurilor gazelor naturale, a celor ale energiei electrice și a celor volatile ale alimentelor, arată BNR.
Comparativ cu Raportul din luna mai 2021, rata anuală a inflației a fost revizuită în sens ascendent cu 1,5 puncte procentuale pentru sfârșitul anului curent.
Guvernatorul spune că majorările de prețuri au avut motive serioase. „Au fost motive serioase: atât discursul public care a accentuat dificultățile, cât și datele care au venit de multe ori din exterior, despre creșterile de prețuri, mai ales din domeniul construcțiilor. Avem o scumpire a materiilor prime, cu impact direct în domeniul energiei electrice, a componentelor, cazul microcipurilor, dificultăți de aprovizionare, ruperi din cauza pandemiei, scumpiri în transportul naval, avem și valul patru, o altă necunoscută și efecte ale schimbărilor climatice”, a spus, potrivit Mediafax, Mugur Isărescu.
Banca centrală crede că rata anuală a inflației va reintra în interiorul intervalului țintei în trimestrul III 2022 și se va menține în apropierea nivelului de 3,4 la sută până la finele trimestrului II 2023. Rata anuală a inflației de bază este proiectată în creștere până la sfârșitul anului curent, când va atinge 3,4 la sută, ulterior plafonându-se pe o traiectorie cvasistabilă până la orizontul prognozei.
Unii factori care influențează evoluția prețurilor se vor tempera pe parcursul anului viitor, printre care bunurile din import.
Guvernatorul a vorbit despre înăsprirea politicii monetare, unul din semnale fiind renunțarea la achizițiile de active. ”Noi nu am mai cumpărat de câteva luni titluri de stat. Apoi reglezi lichiditatea. Dar mesajul pe care vreau să-l dau este că ciclul de scădere al dobânzilor în România s-a oprit”, a spus Mugur Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu