Evul Mediu, cai de război. TOP 11 lucruri pe care NU le știai despre caii de război

Caii de război reprezentau o parte vitală în războaiele din lumea medievală.

Capacitatea lor nu doar că a permis armatelor deplasarea pe distanțe lungi, lucru greu de reușit în Evul Mediu fără aceștia, dar mai ales caii de război reprezentau o adevărată mașină de război în campaniile militare, fiind o forță devastatoare.

Iată Top 10 lucruri de care probabil nu le știai despre caii de război din Evul Mediu, potrivit www.warhistoryonline.com.


1. Caii puternici valorau la fel de mult ca pământul

Controlul asupra pământului a fost fundamental pentru economia și politica medievală. Locul, statutul și bogăția derivau din el. Iar cu precădere în secolul al XI-lea, caii de război erau la fel de valoroși precum pământul.

2. Taxele puteau fi plătite în cai

Impozitele și taxele în Evul Mediu erau plătite în mod obișnuit în orice bun pe care plătitorul l-a crescut pe pământul pe care îl avea. Drept urmare, acestea puteau fi plătite și în cai, iar contele de Chester a făcut acest lucru timp de douăzeci și patru de ani între 1077 și 1101.

3. Caii de război masivi cu armură grea au apărut relativ târziu

Caii de război masivi cu armură grea, asociați cu lupta cavaleră, au cunoscut o evoluție relativ târzie. Normanzii au fost cei care au adus în Marea Britanie războiul cavaleresc.

4. Spania era un centru puternic de producere al cailor

Ocupată atât de creștini cât și de musulmani, societatea spaniolă a dezvoltat cai mai agili decât în alte părți ale Europei.

5. Caii beneficiau de nave speciale de transport

Transportul bunurilor pe distanțe lungi în Evul Mediu se realiza cel mai eficient de apă.

Vasele de cai specializate au continuat să se dezvolte pe tot parcursul Evului Mediu. În 1246, armata cruciată a regelui Ludovic al IX-lea al Franței a comandat nave speciale din Genova. Acestea urmau să fie echipate cu mânere, șine de stand și alte echipamente pentru transportul sigur al cailor pe Marea Mediterană.

6. Șaua diferea în funcție de războinic

Luptătorii europeni călăreau pe o șa mai înaltă decât cea a arcașilor asiatici.

7. Fiecare regiunea avea propriul stil de cai

Caii de război au variat de la o regiune la alta în Europa. În afară de faimoșii cai spanioli, cei din Ungaria au avut o reputație deosebită, deși au suferit adesea tratamente crude, despre care se credea că le îmbunătățesc performanțele, inclusiv tăierea nasului. Caii danezi erau mici, frumoși și puternici pentru mărimea lor. Ei se adaptau peisajul scandinav mai dur.

8. Henry al II-lea își alegea caii pentru turnee

Regele Henry al II-lea al Angliei își alegea cu grijă caii, fiind foarte pretențios. Acesta era un împătimit al turneelor, al sporturilor de la curtea regală, precum vânătoarea.

9. Caii de război nu aveau ce mai mare importanță în luptă

Caii erau aproape întotdeauna o caracteristică a unei armate medievale. Folosirea cailor le-a permis soldaților să călătorească mai repede și să nu ajungă obosiți pe câmpul de luptă. Erau mai importanți în acest rol strategic decât pe câmpul de luptă. În 1151, Henry al II-lea a reușit să-și deplaseze armata peste 400 de mile în teritoriul francez în șase săptămâni. O astfel de viteză de deplasare nu ar fi fost posibilă fără puternicii cai de război.

10. Pentru Cavalerii Templieri, caii erau aproape la fel de importanți precum rugăciunea

În timpul cruciadelor, în Țara Sfântă au fost înființate ordine de cavaleri religioși. Templierii, printre cele mai cunoscute ordine de cavaleri, aveau o serie strictă de reguli cu privire la îngrijirea cailor care erau extrem de importanți pentru ei. Importanța cailor de război pentru Cavalerii Templieri era depășită doar de rugăciune.

11. Arabii i-au lovit pe cruciații creștini într-un lucru esențial pentru ei: Caii de război

Luptând departe de casă, obținerea de orice fel de provizii era dificilă pentru cavalerii cruciați. Caii, fiind scumpi, vitali pentru război și greu de transportat, au fost deosebit de importanți. Arabii au profitat de acest lucru și au făcut tot posibilul să-i lase pe creștini fără cai.

Saladin, cel mai faimos general musulman al erei, a stabilit o unitate specială care avea acest scop. El a angajat o elită de 300 de arabi care aveau sarcina de a fura cai de la cruciați.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel