Curtea Constituțională a României va discuta, marți, o sesizare cu privire la o excepție de neconstituționalitate. Dacă sesizarea va fi admisă, va putea bloca dosarele Revoluției. Sesizarea a fost făcută de către o persoană condamnată la șase ani de închisoare pentru vătămare corporală gravă, care, în momentul în care a fost prins, a declarat că infracțiunea s-a prescris. Deși i-a fost respins recursul, CCR discută excepția de neconstituționalitate a Legii 27/2012.
Legea 27/2012 a modificat Codul Penal al României prin înlăturarea prescripției răspunderii penale pentru infracțiunile de omor, inclusiv pentru cele în legătură cu care nu s-a împlinit termenul de prescripție la data intrării în vigoare a legii. A fost introdusă sintagma "indiferent de data la care au fost comise” pentru imprescriptibilitatea infracțiunilor de genocid, crime contra umanității și de război.
Toate denunțurile vor primi NUP
Președintele IICMER, Andrei Muraru, trasmite, potrivit Digi 24, că "O admitere a excepției de neconstituționalitate în cauza legată de imprescriptibilitatea infracțiunilor pentru care nu s-au împlinit încă termenele de prescripție ar însemna ca persoanele responsabile pentru infracțiunile de omor nu vor mai putea fi trase la răspundere penală. Consecința ar fi că faptele de la Revoluție pentru care nu se îndeplinise termenul de prescripție în martie 2012 vor fi prescrise definitiv, deci nu se mai poate atrage răspunderea penală a făptuitorilor. Toate denunțurile vor fi soluționate prin rezoluții de neîncepere a urmăririi penale".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News