Sărbătorile de iarnă înseamnă mese și cine abundente și copioase. Desigur, este una dintre ocaziile preferate ale pasionaților de gastronomie, dar trebuie să ne amintim și că aceste excese pot avea consecințe asupra sănătății corpului.
Excesul de mâncare în general sau de anumite alimente în mod special, precum și riscul de contaminare a unor ingrediente sunt principalele cauze ale celor mai frecvente probleme. Iată câteva exemple și cum ar trebui să le abordezi dacă apar.
Poate cea mai frecventă consecință este ceea ce cunoaștem tehnic ca dispepsie, adică o indigestie. Este ușor de recunoscut: o senzație de disconfort în partea superioară a abdomenului, senzație de sațietate chiar și fără a fi mâncat prea mult și alte simptome precum greață, vărsături sau arsuri la stomac.
În condiții normale, poate apărea din cauza excesului alimentar sau a consumului unei cantități mari de alimente greu de digerat (de exemplu, din cauza conținutului ridicat de grăsimi). Dispepsia cauzată de aceste motive nu necesită tratament, dar dacă apare frecvent și fără un motiv clar, poate fi un simptom al unei probleme mai grave, astfel încât ar trebui evaluată de un medic specialist în boli digestive.
O altă problemă frecventă este intoxicația alimentară, care apare din cauza consumului de alimente contaminate și gătite insuficient. În mod particular, peștele, fructele de mare și carnea sunt deosebit de vulnerabile la microorganisme, care ulterior infectează tractul digestiv.
Gravitatea intoxicației variază semnificativ în funcție de agentul patogen. Cele mai ușoare tind să se manifeste doar cu simptome precum diaree și uneori cu greață și vărsături. Dacă acestea sunt singurele simptome și nu persistă mult timp, poate fi suficient doar să se refacă lichidele pentru a evita deshidratarea.
În schimb, dacă semnele intoxicației persistă, dacă apare febră, dacă crește frecvența cardiacă sau dacă apare orice alt simptom îngrijorător, este esențial să se consulte un medic pentru a determina etiologia specifică și a trata afecțiunea în mod corespunzător.
Anumite alimente, inclusiv fructe, fructe de mare sau nuci, cum sunt cele din dulciurile de Crăciun, pot provoca reacții alergice la unele persoane, care pot deveni foarte grave. Acestea pot apărea chiar și la persoane care nu au avut niciodată probleme atunci când le consumau.
Reacțiile alergice cele mai ușoare pot consta în reacții cutanate localizate sau mâncărimi ușoare în cavitatea bucală, și pot fi tratate cu antihistaminice. Totuși, dacă apar simptome mai grave (reacție cutanată generalizată, probleme respiratorii bruște, dificultate la înghițire, mâncărime sau arsură intensă în gură, inflamație a limbii, scăderea tensiunii arteriale), ne confruntăm cu o urgență medicală care necesită atenție imediată.
Intoleranțele alimentare sunt diferite de reacțiile alergice. În caz de alergie sistemul imunitar reacționează disproporționat față de ceva ce consideră o amenințare, în caz de intoleranță sistemul digestiv pur și simplu întâmpină dificultăți în procesarea unui anumit aliment.
Este rar ca intoleranțele să apară brusc, și de obicei sunt detectate în evaluări digestive complete la persoanele care prezintă simptome gastrointestinale recurente. În acest sens, simptomele comune sunt simptome gastrointestinale ale tractului inferior (gaze și diaree apărute rapid după ingerarea alimentului declanșator), iar tratamentul constă în eliminarea alimentului problematic din dietă.
Cea mai comună intoleranță este la lactoză (prezentă în produsele lactate), dar poate apărea și la fructoză (în fructe), la gluten (în anumite cereale, în special grâu) și la alte alimente.
Mesele copioase sau anumite alimente și băuturi foarte acide (precum cidrul, șampania) pot provoca, uneori, reflux gastroesofagian la unele persoane. Aceasta este o condiție în care acidul din stomac ajunge în esofag, iritând țesuturile acestuia.
Această problemă, atunci când este punctuală, poate fi ameliorată simplu cu medicamente antiacide, iar dormitul pe partea stângă a corpului poate ajuta la diminuarea disconfortului. Totuși, dacă devine recurentă, este recomandat să te adresezi unui profesionist, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu