EXCLUSIV  Excesul de informare, impact asupra burn-out-ului parental. Ana Maria Zamfir: Așa nu ești un părinte bun. Putem să lucrăm zi-lumină

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Psihologul Ana Maria Zamfir a vorbit la ”Părinți Prezenți” despre una dintre cauzele care poate duce la burn-out-ul parental cu care se pot confrunta părinții, dar și de ce este o afecțiune a societății moderne.

”O parte din burn-out-ul parental se trage din treaba asta (n.r. a cititului), foarte multe informații despre cum trebuie să crești copilul și cum este bine, iar dacă nu ai făcut așa nu ești un părinte bun. Și ajungi foarte ușor, din toate informațiile acestea, ajungi foarte ușor la o concluzie că tu de fapt nu faci ce trebuie, că nu ai rezolvat nu știu ce.

Și ajungi la o gândire negativă care este, iarăși, un efect al burn-out-ului. Ajungi mult în latura aceasta de cinism, de lipsă a optimismului, ceea ce se găsește și la depresie.

Și dacă se stă foarte mult, iar persoana are și vulnerabilitate, vine depresia la pachet și vor fi două tulburări grele”, a explicat psihologul Ana Maria Zamfir în cadrul emisiunii Părinți Prezenți de la DC News TV, DC News și Părinți și Pitici.

Zamfir: Depinde foarte mult de cât de liberi sunt oamenii în gândire

Întrebată cum se tratează burn-out-ul, la nivel de mentalitate în România, față de alte țări, psihologul a afirmat că ”se aude frecvent termenul, chiar și în vorbirea curentă sau în situația în care se vede o muncă ce depășește limitele putinței. Și mai amintesc, mai avertizez că există posibilitatea: Uite, asta poate să te ducă în direcția asta. 

Afară, depinde în ce cultură, pentru că fiecare cultură are propria sa... Depinde foarte mult de cât de liberi sunt oamenii în gândire, cât se lasă influențați, cât de conștienți sunt, asta înseamnă cumva și ce zestre și-au dat părinții,cum te-au crescut, ți-au permis să fii tu, te-au văzut, te-au acceptat așa cum ai fost tu, ți-au permis chestia asta, care până la urmă poate deveni un lux, cu toate transformările, cu toate modelările astea, să fii tu, pur și simplu. Care uneori mai greșești, uneori poți să fi obosit. Foarte bine, i-ați o pauză. E ok, revii după aceea.

Afară, cred că nu sunt atât de drastici, sunt un pic mai relaxați, dacă este să ne referim la țările mai civilizate, dar și acolo poate apărea. Pentru că sunt foarte multe task-uri (n.r. sarcini de îndeplinit), înainte nu erau atâtea.

Apropos de bunici, când se întuneca ei intrau în casă. S-a terminat treaba. Acum avem ustensile pentru tot, vrem, nu vrem, putem să lucrăm zi-lumină, plus că nici nu mai stăm pe afară. În Suedia este vremea într-un fel, în Anglia este în alt fel. Și asta influențează”, a mai spus psihologul Ana Maria Zamfir.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel