Vechiul PNL a decis, miercuri, excluderea celor europarlamentare Renate Weber și Norica Nicolai pentru că au refuzat să se mute din ALDE la PPE.
Graham Watson, liderul liberalilor europeni, a spus, în 2014, când PNL a aderat la grupul PPE, că Antonescu a înebunit. O formulă de stil fără legătură cu realitatea. Mișcarea era una rațională, cu argumente puternice.
PNL se îndrepta spre fuziunea cu PDL și spre cea mai puternică grupare din europarlament, pe partea Dreaptă. Fragmentarea duce la risipirea forțelor, iar eficiența, ca și în economia de piață, presupune concentrarea. Învingătorul, adică PPE, își înghite concurența, sau o falimentează.
Fără această mișcare, PNL nu ar fi reușit să-și trimită candidatul la Cotroceni și nu ar fi putut spera să câștige guvernarea. Excluderea celor care au refuzat să părăsească ALDE, Norica Nicolai și Renate Weber, readuce în discuție decizia din 26 mai, 2014.
Cine are dreptate: europarlamentarii excluși sau partidul?
Nicolai și Weber susțin că au cerut românilor votul pentru a-i reprezenta la Bruxelles ca europarlamentari ALDE. PNL invocă statutul și o decizie validată democratic de membrii săi.
Cu alte cuvinte, cine este ”traseist”: partidul sau dizidenții?
Cum în politică e greu să spui cine sunt buni sau răi, dar e ușor de stabilit cine e câștigător sau învins, răspunsul îl va da electoratul. S-ar putea, însă, ca peste un an, sau peste patru, regulile jocului să se schimbe. Concentrarea în două-trei familii politice europene se face după regulile de azi. Cum va arăta scena politică dacă vor continua să apară mișcări civice sau civico-politice, susținute de revoluția de pe internet sau de relaxarea normelor de acces (de exemplu, înființarea unor partide cu doar trei membri)? Cine se gândea la Ukip, Siriza sau Podemos când popularii începeau să-i concureze pe liberali, în alegeri?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu