Elena Udrea a anunțat anul trecut că va investi în agricultură. Liderul PMP a început să achiziționeaze teren agricol în județul Călărași, informațiile apărând în timpul dezbaterilor publice pe tema fermei președintelui, din Nana. Deputatul anunța că vrea să cumpere 1000 de hectare. Astăzi, Elena Udrea a explicat DCNews că întâmpină probleme, dar rămâne optimistă cu privire la recolta pe care o așteaptă în 2014.
”Am încercat să fac investiții serioase în agricultură, ne-a declarat Elena Udrea, pentru că sunt convinsă că este un domeniu de viitor, un domeniu în care vom avea un cuvânt de spus. Din păcate, nu am reușit să cumpăr decât 40 de hectare, în județul Călărași. Am încercat să achiziționez terenuri disparate și apoi să le comasez într-o fermă mai mare, fiincă așa este eficient să le lucrezi. Dar lumea așteaptă să vină străinii, crede că va obține mai mult, deci nimeni nu vinde. Sau cer un preț prea mare, imposibil de justificat, economic”.
Ați semănat, lucrați pământul cumpărat până acum?
”Desigur, cum să-l las nelucrat? O să mă asociez cu Ioana Băsescu, ca să închiriem împreună utilaje, pe Agrogreen Nana. Trebuie lucrat pe firmă, ca să deduci TVA și unele cheltuieli. Singură nu pot lucra, am cumpărat terenuri dispersate, în cinci comune, nu este rentabil să lucrezi suprafețe mici. Evident, astea sunt riscurile când investești. Nu am primit zeci de mii de hectare de la ADS, cum au luat alții. Culiță Tărâță are 60.000 de hectare în Insula Mare, Porumboiu 40.000 de hectare. Împreună cu Ioana abia am strâns 330 de hectare, este o fermă mică. Pentru 1000 de hectare, cât îmi propuneam să comasez, mi se cereau peste 5 milioane de euro. Astea sunt prețurile solicitate. Dar nimeni nu cumpără. Nici străinii nu au venit”.
Ce o să semănați? Cum se arată anul agricol?
” Anul acesta vom semăna porumb. Se ocupă un inginer, care va coordona închirierea utilajelor și lucrările. Anul agricol pare a fi unul bun. Dacă nu se strică vremea. Au fost ninsori, este apă destulă, nimeni nu poate spune ce se va întâmpla în vară. Pe moment, altele sunt problemele. Acciza va avea un impact, vor costa mai mult lucrările, să vedem cu cât se va scumpi motorina și cât o să ne ia firma. Din păcate, guvernul nu doar că nu se implică, dar pune bețe în roate”.
Ce ar trebui să facă guvernul?
”Să existe o politică de sprijinire a investițiilor în agricultură. Să-i sprijine pe fermieri. Eu plătesc terenul, nu ca alții, cărora le-a dat statul, dar banca nu-mi dă credit cu o dobândă mai mică sau pe termen mai lung. Nu se investește în infrastructură. Numai din vorbe, din promisiuni, în rest, fiecare să se descurce cum poate!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News