Interviu cu Steluța Cătăniciu, deputata care a demisionat din Comisia juridică după audierea Cristinei Guseth - EXCLUSIV

Deputata Steluța Cătăniciu și-a anunțat, luni seară, demisia din Comisia juridică, în urma audierii și avizării pozitive a Cristinei Guseth în comisiile de specialitate ale Parlamentului. ”După ce s-a întâmplat în această seară, nu mai vreau să fac parte din această Comisie”, a spus deputata ALDE, care a acordat astăzi un interviu pentru DCNews, în care a vorbit despre acest episod, despre noul ministru al Justiției, Raluca Prună, dar și despre ”blestemul” cu care consideră că se confruntă de ceva vreme justiția din România.

Întrebată despre motivele care au determinat-o să ia decizia de a demisiona din Comisia juridică a Camerei Deputaților, Steluța Cătăniciu ne-a explicat:

”M-a dezamăgit foarte tare ceea ce s-a întâmplat în cele șapte comisii reunite ale Senatului și Camerei Deputaților. M-a dezamăgit pur și simplu ceea ce s-a întâmplat, având în vedere că toți colegii au fost de acord că doamna Cristina Guseth era mai mult decât slab pregătită. Acesta este și motivul pentru care s-a întrerupt procedura validării în cadrul comisiilor, în sensul că dna Guseth a fost audiată, ulterior urmând să fie votată prin vot deschis, imediat după epuizarea întrebărilor și, implicit, a răspunsurilor. Acolo s-a întrerupt această procedură, s-a luat o pauză de zece minute, tocmai pentru că acei colegi din PNL și PSD și UNPR, care au anunțat că vor susține Guvernul Cioloș nu au mai dorit s-o voteze pe dna Gușeth, văzând prestația dânsei. Și atunci, s-a apelat la această pauză, pentru a-și anunța liderii de partid. Majoritatea colegilor, fiind nemulțumiți de prestația dânsei, nu au dorit s-o voteze. Eu am fost ferm convinsă că avizul va fi negativ, văzând atitudinea colegilor, și în timpul audierii, și în acea pauză de zece minute. Pentru mine a fost incredibil să văd că au fost 41 de voturi 'pentru', deși toți erau consternați de lipsa de răspuns, că nu poți să spui că dna Guseth ar fi avut vreun răspuns pertinent la vreo întrebare a colegilor din comisiile reunite”.

Citește și: Adevărata problemă Guseth. Ce arată votul din Comisie

DCNews: Să înțelegem că ați fost dezamăgită și de cei care au votat-o pe dna Guseth, nu doar prestația acesteia?

S.C.: Am fost dezamăgită, pentru că am avut de foarte multe ori discuții cu colegii din Comisia juridică, referitoare la faptul că în cadrul Comisiei juridice noi nu trebuie să decidem politic. Comisia juridică este o comisie foarte importantă, este o comisie specială, care nu trebuie să ia decizii din punct de vedere politic, pentru că tocmai colegii care urmează în plen să decidă politic se bazează pe deciziile noastre tehnice din cadrul acestei comisii.

DCNews: Nu vă temeți de repercusiuni, pentru că atât dvs, în particular, cât și ALDE, în general, v-ați poziționat oarecum separat de restul partidelor din Parlament, care au anunțat că votează Guvernul Cioloș?

S.C.: Nu cred că este cazul, pentru că eu am primit extrem de multe mesaje din partea prietenilor, din partea unor persoane pe care nu le cunosc, și toată lumea m-a apreciat, pentru că lumea a văzut care a fost prestația dnei Guseth la audiere și, din tot ce a rezultat în urma prestației, nu cred că dânsa a dat dovadă că era omul potrivit la locul potrivit. Adică nu putea să facă față, din punctul meu de vedere, acestei funcții extrem de importante, aceea de ministru al Justiției.

[citeste si]

DCNews: Ați fost la audierea Ralucăi Prună?

S.C.: Am fost, dar am stat pe margine. Am fost în cadrul Comisiei ca orice parlamentar, ca orice persoană publică, ca orice reprezentant al presei. Lucrările Comisiei fiind publice, oricine are dreptul să participe la lucrări.

DCNews: Vă mențineți decizia de a demisiona din Comisia juridică și după retragerea Cristinei Guseth?

S.C.: Nu doar că îmi mențin decizia de a demisiona, dar mi-am înregistrat astăzi demisia, urmând să mă consult cu dl președinte Tăriceanu cu privire la care va fi comisia pe care o vom solicita, pentru că, în mod obligatoriu, ca parlamentar, trebuie să faci parte dintr-o comisie. Mă gândesc la Comisia de abuzuri sau la Comisia de administrație, având experiență în administrație - am fost consilier județean, consilier local. Cred că este și această comisie extrem de importantă. 

DCNews: Ați spus că ați fost la audierea din comisii a Ralucăi Prună. Cum vi se pare?

S.C.: Față de dna Guseth, nu există termen de comparație. Mi s-a părut că s-a prezentat foarte bine. Colegii, dacă nu mă înșel, au votat-o chiar în unanimitate, dar mă gândeam așa la ce ni se întâmplă nouă, românilor, că parcă nu putem scăpa de această Monica Macovei. Este ca un fel de blestem pentru Justiția din România și pentru noi, românii, ca de fiecare dată când discutăm despre justiție să ajungem în permanență, prin diferite persoane, în apropierea dnei Monica Macovei. N-am înțeles niciodată de ce este atât de apreciată, având în vedere că este omul care a schimbat legea și, practic, i-a pus lui Traian Băsescu în brațe posibilitatea numirii procurorilor-șefi la DNA și la Parchetul General. Din păcate, se pare că pentru noi sunt mai importante persoanele apreciate la Bruxelles și mai puțin cele apreciate în țară. Nu cred că în țară nu s-ar fi găsit un magistrat, un profesor universitar, un om cu o expertiză pentru această funcție de ministru. N-am înțeles niciodată de ce dl Cioloș nu i-a consultat pe judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru a discuta și cu dânșii. Nu înțeleg de ce nu a apelat în această variantă a consultării pentru fotoliul de ministru. Cred că avea obligația să se consulte și cu Asociația Națională a Magistraților, cu Uniunea Națională a Judecătorilor, pentru că, dacă vorbim de un guvern de tehnocrați, cred că regăsim în mod cert la acest nivel tehnocrații în justiția românească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel