Exclusiv. Ioan Ghișe va contesta Congresul PNL. Plan secret al baronilor pentru fuziunea cu PDL

Congres PNL
Congres PNL

Senatorul Ioan Ghișe va anunța, luni, că există riscul unor contestații care ar putea invalida Congresul PNL din 28 iunie. Până acum, spune senatorul Ioan Ghișe, statutul PNL nu a fost respectat. Modul în care se face numirea reprezentanților delegitimează Congresul, iar instanța va anula rezultatele acestuia. De ce ”aranjează”baronii locali  listele de delegați la Congres? Miza o reprezintă eliminarea concurenței PDL din administrația loală controlată de liberali. 

Numirea delegaților la Congres se face în două etape, a declarat senatorul Ioan Ghișe pentru DC News. Aceștia sunt propuși de către birourile teritoriale și apoi votați de către Delegațiile Permanente județene. Birourile teritoriale sunt, de regulă, alcătuite din 30 de membri (președinți de organizații, de consilii județene, lideri ai PNL), iar Delegațiile Permanente au circa 200 de membri (primari de localități mai mici, consilieri, activiști). ”În prezent, se fac numiri de către președinții liberali ai Consiliilor Județene sau de către unii președinți de organizații,ne-a spus senatorul Ioan Ghișe. Se crează, astfel, premisele ca să fie contestat Congresul, pentru că nu se respectă statutul. O să cer să se publice procesele-verbale ale Delegațiilor Permanente județene, să vedem dacă s-au ales statutar, a mai adăugat Ioan Ghișe. În următoarele două săptămâni s-ar putea organiza aceste Delegații. În ultima săptămână, ceea ce s-a făcut este nestatutar”.

Miza: baronii scapă de concurența de Dreapta

Care ar fi miza acestor numiri în cerc restrâns? De ce să riște baronii PNL să le fie invalidat Congresul? Dacă presiunile sunt făcute în organizațiile care au președinți de Consilii Județene, așa cum susține Ioan Ghișe, scopul devine clar. Un sfert din administrația locală (președinți de Consilii Județene, primari, consilieri) sunt ai PNL. În 13 județe, de exemplu, președinții de CJ sunt liberali. Acestor baroni locali le convine ca la Congres să fie votată fuziunea cu PDL, nu o alianță electorală. În cazul fuziunii, ar scăpa de concurența de pe partea dreaptă, adică nu s-ar mai teme că le-ar putea fi luat locul de un pedelist. În județele unde a câștigat Dreapta, baronii PNL nu ar mai prinde un culoar favorabil, așa cum s-a întâmplat la negocierile din USL. La alegerile din 2016, dacă ar candida separat PNL și PDL, fiecare ar trebui să-și apere postul și de PSD și de concurența de pe Dreapta. În cazul fuziunii, cel mai bine plasat rămâne în funcție, așa că șefii de Consilii Județene de la PNL nu au probleme la nominalizarea candidaturii, din partea noii formațiuni.

Astfel, ei încearcă să tragă sforile, numind candidați la Congres favorabili fuziunii, cu riscul pierderii identității liberale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel