Excursiile pentru vizitarea coloniilor de păsări din Deltă, interzise. Amenzi de până la 50.000 de lei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Vizitarea coloniilor de păsări din Delta Dunării este ilegală și se pedepsește cu amenzi de până la 50.000 de lei.

În ultima perioadă, multe firme de turism cu activitate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării includ şi popularizează în oferta turistică proprie excursii pentru vizitarea coloniilor de păsări. Se induce, astfel, ideea că vizitarea coloniilor de păsări este un obiectiv turistic de neratat, deşi este ILEGALĂ şi foarte perturbatoare pentru păsările adulte, dar mai ales pentru puii acestora - atrage atenţia ARBDD.

Ca urmare, Administraţia Rezervaţiei a luat măsuri pentru protecţia zonelor sensibile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, prin amplasarea de balize şi panouri de avertizare în vederea ocolirii acestor colonii de păsări şi a unor zone strict protejate.

Amenzile de până la 50.000 de lei

ARBDD atrage atenţia că amenzile pot ajunge la 50.000 de lei:

"În conformitate cu art. 12, pct 3. din Legea 82/1993, intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale ori rutiere în locurile de cuibărit, distrugerea cuiburilor sau a locurilor de cuibărit, precum şi recoltarea ori distrugerea ouălor păsărilor sălbatice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice. Să protejăm coloniile de păsări din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării!", îndeamnă ARBDD: "Pentru a ne bucura de toate frumuseţile Deltei în fiecare an, dar şi pentru a lăsa generaţiilor viitoare acest privilegiu, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, ocrotirea biodiversităţii fiind o datorie morală a oricărui vizitator, dar şi a celor care organizează excursiile şi însoţesc turiştii în vizitarea acestui tărâm unic. Un mesaj dur împotriva turismului agresiv din Rezervaţie a postat pe Facebook şi Mălin Muşatescu, fost guvernator ARBDD.

Accident la Mila 23

Postarea a venit după ce, duminică, două ambarcaţiuni cu 20 de turişti la bord s-au ciocnit în zona localităţii Mila 23, iar un turist german a dispărut în apă:

"Accident cu două corsare pe Canalul Olguţa, nu departe de Mila 23. Un turist este dispărut în apele canalului, ceilalţi sunt în stare de şoc. Era doar o chestiune de timp să se întâmple aşa ceva şi, dacă autorităţile nu vor opri acest gen de turism barbar, vom mai vedea victime venite în Delta Dunării pentru un borş şi o plimbare nebună cu barca. Cu babuini alcoolici care au pe mână astfel de bărci cu motoare de 200 de CP, turele de Deltă în viteză nu doar că omoară Delta, dar îi omoară şi pe turişi. Toţi cei care plătesc un astfel de tur în Deltă trebuie să afle că găinuşele de baltă şi-au redus efectivele de peste 150.000 la 30 - 40.000 de exemplare. Fiecare tur de Deltă cu turişti care plătesc să vadă splendoarea naturii a contribuit la acest dezastru. Cuiburile făcute de aceste păsări în apa mică de la maluri sunt răsturnate şi înecate de valurile mari produse de aceste bărci. Noxele motoarelor care poluează şi distrugerea ecosistemelor acvatice sunt preţul pe care îl plăteşte Delta în numele turismului. Nu e de mirare că borşul tradiţional pus pe masa turiştilor a ajuns să fie făcut cu somn african şi crap import Ungaria", a scris Mălin Muşatescu pe reţeaua de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel