Un condamnat la moarte din Singapore a reușit să scape pentru moment de execuție, după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2.
Un tribunal din Singapore a oprit execuția unui traficant de droguri din Malaezia condamnat la moarte, din motive „de bun simț și umanitare”, după ce acesta a fost confirmat pozitiv cu COVID-19 cu o zi înainte de a fi spânzurat.
Judecătorul nu a dat o hotărâre într-un apel de ultim moment depus în numele lui Nagaenthran Dharmalingam, 33 de ani, și a spus că execuția este amânată până la o decizie ulterioară.
„Trebuie să ne folosim logica, bunul simț și umanitatea”, a declarat judecătorul Andrew Phang, referindu-se diagnosticul de COVID al deținutului.
Instanța s-a întrunit marți pentru a decide într-un apel împotriva execuției deținutului, al cărui avocat susține că nu ar trebui spânzurat, pentru că nu este în toate capacitățile mintale. Nagaenthran Dharmalingam a apărut pentru scurt timp în fața instanței, cu cătușe la mâini.
Dharmalingam a fost arestat în aprilie 2009 și este condamnat la moarte de mai bine de zece ani pentru trafic de droguri (42,72 de grame de heroină).
Cazul a atras atenția opiniei publice la nivel internațional - premierul Malaeziei, experți ONU și miliardarul Richard Branson numărându-se printre cei care au făcut apel pentru comutarea pedepsei capitale în cazul lui Nagaenthran. Singapore, un oraș-stat bogat, are una dintre cele mai dure legi din lume împotriva traficului de droguri.
Avocatul deținutului, M Ravi, a spus că acum are mai mult timp să se pregătească pentru reluarea procesului.
„COVID i-a prelungit viața, în loc să-l omoare”, a declarat avocatul.
Ravi și mai mulți activiști susțin că intelectul lui Dharmalingam este la un nivel recunoscut drept handicap mintal (are IQ 69) și că are și alte tulburări care îi afectează luarea deciziilor și controlul impulsurilor.
Autoritățile declaraseră anterior că instanțele din Singapore au stabilit că Nagaenthran are discernământ.
Sora lui Nagaenthran, Sarmila Dharmalingam, a declarat pentru Reuters că amânarea execuției dă speranță familiei, cel puțin pentru o perioadă.
„Ne-a rămas speranța. Zi de zi ne luptăm cu frica. Pentru moment, ne putem liniști puțin, dar tot nu avem pace”, a declarat ea.
Din 2016 până în 2019, Singapore a executat 25 de oameni prin spânzurare, majoritatea pentru trafic de droguri. Anul trecut nu au avut loc execuții în Singapore, potrivit Publika.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News