România s-a schimbat în bine. Acesta este mesajul către românii plecați peste granițe pentru un rost.
Se pare că aproape jumătate dintre românii plecați, cu speranța unei vieți mai bune, în țări precum Spania sau Italia, ar câștiga mai bine dacă s-ar întoarce în țară. Ei nu ar trebui să schimbe nimic, decât să se întoarcă acasă și chiar să muncească în același domeniu de activitate, precum construcții sau agricultură.
Între timp, în țară, pe masa decizională a apărut un proiect care ar da românilor care revin acasă 500 de euro/lună în plus la salariu. Această ”primă” s-ar putea extinde pe o perioadă de până la 7 ani.
Pe de altă parte, România este deschisă și migranților. Aceștia primesc un salariu minim, pe lângă cazare și masă, și de condiții clare în care își pot schimba locul de muncă.
Am transmis Ministerului Muncii și Solidarității Sociale o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public pentru a cere un răspuns la întrebările:
„Câte permise de muncă sunt la acest moment active în România? Câte au fost acordate în acest an? Din ce state sunt cei care le-au solicitat? Se cer permise colective? Cum este urmărit parcursul migrantului în România? Ce se întâmplă dacă a primit permis pentru o anumită industrie, la cerere, și pleacă de la acea companie? Care este nivelul de salarizare mediu în funcție de domeniu?”.
Ministerul a comunicat că solicitarea a fost redirecționată către Inspecția Muncii și Inspectoratul General pentru Imigrări.
Inspecția Muncii a transmis răspunsul penultimei întrebări, precizând care sunt condițiile pentru ca un migrant să își schimbe locul de muncă după ce a primit deja un permis și, parțial, răspunsul ultimei întrebări, menționând care este salariul minim de bază garantat, dar și pe cel din domeniul construcțiilor.
Vă prezentăm răspunsul primit de la Inspecția Muncii din partea inspectorului general de stat Mihai Nicolae Ucă:
„Angajarea străinilor pe teritoriul României se poate efectua în condițiile în care angajatorul din România obține de la Inspectoratul General pentru Imigrări avizul de angajare pentru fiecare cetățean străin în parte, sau după caz se încadrează la una din situațiile de exceptare de la obținerea avizului.
Avizul de angajare se obține de angajatorul român pentru fiecare lucrător străin în parte, după depunerea la Inspectoratul General pentru Imigrări a documentelor prevăzute de OG nr.25/2014.
Prestarea muncii de către cetățenii străini se efectuează în baza contractului individual de muncă, cu un salariu de cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pe teritoriul României. Vezi aici mai mult
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu