EXCLUSIV  Exemplu elocvent de comportament abuziv în familie. Psihologul Radu Leca analizează ce se întâmplă la cină sub ochii copilului (Video)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Radu Leca a vorbit, în emisiunea „Ultrapsihologie", difuzată pe DCNews și DCNews TV, despre abuzul narcisic. Acesta a oferit un exemplu de comportament abuziv în cadrul familiei. 

Psihologul Radu Leca a oferit, în exclusivitate pentru DC News, un exemplu de comportament abuziv. În exemplul prezentat, narcisicul este tatăl care, utilizând propriile metode, poate manipula membrii familiei. 

„Să dăm exemplul cu masa de seară. Masa de seară poate deveni pentru narcisic o punte de comunicare între el și toată familia, respectiv cine va fi la masă, el deja știe, copilul și soția. Pe cine manipulează? Pe copil și pe soție. Cum îi manipulează? Pe amândoi în mod diferit, în plan diferit, în același timp. Cum se poate face asta? E foarte simplu.

Găsim un nume de copil, „Radu": „Radu, la masă! Face mami de mâncare în seara asta!” Ce înseamnă asta? Că îi sugerează copilului că mami nu face întotdeauna de mâncare seara și că o să fie interesant să vadă unde greșește mami, se așteaptă greșeala mamei.

„Hai să punem noi masa, să o ajutăm!” Automat, se împinge, din punct de vedere psiho-emoțional, către copil, ideea că el participă la ceva extraordinar, dar nu pozitiv.

„Hai, pune tu farfuriile, ia tu paharele.” Deja copilul a pus și farfuriile și paharele. „Te rog frumos să împingi scaunele. Ne așezăm! Mami, noi suntem gata, te așteptăm.” Apare mami cu mâncarea, el se uită și primul sunet pe care îl scoate este următorul: „Hmmm!”.

„Iubire, nu e bine?”

„Cum să nu fie, iubirea mea, bine? Tu gătești fenomenal. Mami gătește fenomenal.”

Și vocea sa a crescut, e pe crescendo. Copilul stă și nu știe ce să creadă. De ce a făcut tati „hmm", de ce tati face teatru la masă. Ce se întâmplă?

Intră toate aceste elemente sub noțiunea de abuz? DA!

Cum se realizează abuzul concret? Tatăl își bate joc de mamă în prezența copilului fără să o înjure, fără să o eticheteze, fără să o domine în mod evident. Pur și simplu adaugă niște cuvinte sau sunete care să-l facă pe copil să creadă că: mama este incapabilă, mama este împiedicată, mama nu este capabilă să aibă grijă de el, mama nu știe nici să pună masa, pun eu masa împreună cu tati, tati m-a învățat să pun masa.", a spus Radu Leca la emisiunea „Ultrapsihologie", difuzată pe DCNews și DCNews TV.

 

Youtube video image

VEZI ȘI: Ce este abuzul narcisic și cum îl recunoști. Radu Leca: Să te ferească bunul Dumnezeu să-i fii partener! / video https://www.dcnews.ro/ce-este-abuzul-narcisic-si-cum-il-recunosti-radu-leca-sa-te-fereasca-bunul-dumnezeu-sa-i-fii-partener-video_930546.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel