Cercetătorii avertizează că sedentarismul este o mare problemă în condițiile în care exercițiul fizic intens de tip cardio reduce riscul de cancer metastazic cu 72%.
„Trebuie subliniat că exercițiul fizic, cu efectele sale metabolice și fiziologice unice, prezintă un nivel mai ridicat de prevenire a cancerului decât orice medicament sau intervenție medicală până în prezent”, arată un nou studiu, scrie Express. Apariția unei tumori canceroase reprezintă un scenariu descurajator, dar mai grav de atât este faptul că celulele canceroase se pot desprinde de tumora originală și pot intra în sânge, răspândindu-se în alte părți ale corpului. Odată ce cancerul a călătorit astfel, devine cancer metastatic sau în stadiul 4. Din fericire, cercetările au identificat o activitate simplă care ar putea reduce riscul acestui rezultat cu 72 la sută. Un studiu, publicat în revista Cancer Research, aduce câteva vești bune și oferă un argument puternic pentru a începe exercițiile aerobice.
Cercetarea, realizată la Universitatea din Tel Aviv a descoperit că acest tip de activitate poate reduce riscul de cancer metastatic cu 72 la sută. Magia exercițiilor aerobice se rezumă la capacitatea lor de a crește consumul de glucoză (zahăr) al organelor interne, ceea ce, în consecință, reduce disponibilitatea de energie pentru tumoră. Cercetătorii principali, profesorul Carmit Levy și doctorul Yftach Gepner, au spus: „Studiile au demonstrat că exercițiul fizic reduce riscul pentru unele tipuri de cancer cu până la 35 la sută. „Acest efect pozitiv este similar cu impactul exercițiului asupra altor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. În acest studiu am adăugat o nouă perspectivă, care arată că exercițiile aerobe de mare intensitate, care își obțin energia din zahăr, pot reduce riscul de cancer metastatic”, scrie publicaţia amintită.
„Dacă până acum mesajul general către public a fost „fii activ, fii sănătos”, acum putem explica cum activitatea aerobă poate maximiza prevenirea celor mai agresive și metastatice tipuri de cancer.” Spun cercetătorii citați de Express. În plus, aceștia au sugerat că menținerea unei vieți active este mai bună pentru prevenirea cancerului decât medicamentele sau orice altă intervenție medicală. Exercițiile aerobice, cunoscute și sub numele de cardio, includ mersul rapid, înotul, alergatul sau mersul cu bicicleta. În timpul activităților aerobe, sângele pompează rapid în tot corpul și plămânii primesc mai mult oxigen, lăsând inima să lucreze mai mult.
Doctorul Gepner a adăugat: „Dacă intervalul optim de intensitate pentru arderea grăsimilor este de 65-70 la sută din pulsul maxim, arderea zahărului necesită 80-85 la sută - chiar dacă doar pentru intervale scurte. „De exemplu: un sprint de un minut urmat de mers pe jos, apoi un alt sprint. În trecut, astfel de exerciții erau în mare parte tipice pentru regimurile de antrenament ale sportivilor, dar astăzi le vedem și în alte rutine de cum ar fi cele de reabilitare a inimii și a plămânilor.” a mai spus cercetătorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News