Exercițiile fizice la ore fixe, beneficii surprinzătoare pentru sănătate

FOTO: Freepik @javi_indy
FOTO: Freepik @javi_indy

Exercițiile fizice efectuate la aceeași oră, în fiecare zi, aduc beneficii surprinzătoare pentru sănătate.

Este cunoscut faptul că pentru a ne forma o rutină este nevoie de cel puțin 21 de zile, iar pentru o îmbunătățire a condiției fizice este recomandat ca activitatea fizică să fie făcută la aceeași oră în fiecare zi. 

Un studiu recent, realizat pe șoareci, a sugerat că există o serie de beneficii în urma unui ritm regulat de exerciții fizice, de cel puțin 30 de minute pe zi, ca pilon al unui situl de viață sănătos.

În timp ce avem un ceas corporal central în creier (în nucleul suprachiasmatic sau SCN), avem și alte ceasuri corporale mai localizate.

Exercițiile fizice pot reseta ceasurile corporale locale din articulații și din coloana vertebrală, potrivit cercetării conduse de Universitatea din Manchester din Marea Britanie.

Dacă această resetare are loc la aceeași oră în fiecare zi, aceste ceasuri locale pot rămâne mai bine sincronizate cu ceasul SCN, a descoperit echipa.

Cercetări anterioare au arătat că ceasurile nesincronizate din țesuturile periferice pot crește riscul unor probleme precum diabetul și bolile cardiovasculare.

”Rezultatele noastre au arătat că activitățile fizice de dimineață, asociate cu modelele zilnice ale ciclului somn/veghe, transmit informații de sincronizare de la ceasul central sensibil la lumină din creier la țesuturile scheletice care suportă greutate. De fapt, îi spune sistemului scheletic că este timpul să se trezească”, spune Qing-Jun Meng, cronobiolog la Universitatea din Manchester.

Sănătatea oaselor și a articulațiilor, impact asupra întregului organism

Ceea ce a descoperit echipa a fost că activitatea s-a adăugat la acest proces de osmolaritate (reducerea apei), resetând și mai mult aceste ceasuri și - dacă se face într-un program consistent - îmbunătățind legăturile de sincronizare între ceasurile din organism. Aceste rezultate trebuie încă să fie demonstrate la oameni, dar este probabil ca efecte similare să fie în joc.

Sănătatea oaselor și a articulațiilor are un impact asupra tuturor aspectelor, de la cât de bine putem performa în sport până la cât de probabilitatea de a ne accidenta sau de a dezvolta afecțiuni precum artrita - acest risc de accidentare ar putea fi crescut în cazul sportivilor care călătoresc prin diferite fusuri orare, de exemplu, sugerează cercetătorii.

”Nu numai că am identificat faptul că nealinierea între ceasurile cartilajului și ale discurilor intervertebrale și ceasul nostru central din creier poate apărea prin efectuarea de exerciții fizice la o oră nepotrivită”, spune Meng, ”dar am descoperit mecanismul prin care se întâmplă acest lucru și faptul că ceasurile scheletice se pot resincroniza la modelele zilnice de activitate fizică”, notează Science Alert.

Citește și: 6 moduri în care stresul crește riscul de îngrășare. Cum putem să îl limităm

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel