Exercițiile fizice regulate au fost asociate cu creșterea în volum al creierului, pe zonele responsabile cu memoria și învățarea, arată un studiu.
Lista beneficiile pentru sănătate pe care le oferă exercițiile fizice regulate ar putea fi mărită după cel mai recent studiu care a evidențiat faptul că există o asociere importantă între rămânerea activă și diminuarea părților din creier care sunt responsabile pentru memorie și capacitatea de învățare.
Un studiu recent, în care au fost analizate scanările cerebrale prin RMN a peste 10.000 de persoane și a constatat că cei care au declarat că se implică în mod regulat într-un anumit tip de activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos sau alergatul, aveau volume cerebrale mai mari în anumite zone.
Aceste zone includeau lobul frontal responsabil ”de luare a deciziilor” și hipocampul, o parte a creierului care este importantă în modul în care sunt stocate și gestionate amintirile.
De asemenea, studiul a măsurat volumul total al materiei cenușii din fiecare creier, care ajută creierul să proceseze informațiile, și al materiei sale albe, care este conectivă.
”Am descoperit că până și un nivel moderat de activitate fizică, cum ar fi efectuarea a mai puțin de 4.000 de pași pe zi, poate avea un efect pozitiv asupra sănătății creierului. Acest lucru este mult mai puțin decât cei 10.000 de pași recomandați adesea, ceea ce îl face un obiectiv mai ușor de atins pentru mulți oameni", a declarat psihiatrul și specialistul în neuroștiințe David Merrill de la PBHC, notează Science Alert.
În timp ce volumul creierului nu indică în mod automat o îmbunătățire a funcției cerebrale, acesta poate să fie adesea un indicator al schimbărilor în abilitățile cognitive.
De altfel, există numeroase motive pentru care o activitate regulată ar putea stimula funcțiile neurologice, inclusiv modul în care exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui în tot corpul (inclusiv în creier) și cresc nivelul anumitor proteine care mențin neuronii sănătoși.
Iar acest lucru devine, bineînțeles, cu atât mai important cu cât îmbătrânim, deoarece crește probabilitatea de a dezvolta boli neurodegenerative. Se crede că un volum mai mare al creierului poate ajuta poate ajuta la întârzierea declinului cognitiv care vine care vine odată cu afecțiuni precum Alzheimer, de exemplu.
Studiile anterioare au constatat, de asemenea, o asociere între un nivel mai ridicat de activitate și un risc mai scăzut de demență. Acestea nu sunt suficiente pentru a dovedi o relație directă de cauză și efect, dar se pare că există un fel de relație în acest caz.
Citește și: Insomnia, pericol real sau doar teamă pentru apariția demenței
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News