Nu este de râs, ci dimpotrivă, e de plâns. Pentru toți cei care spun că nu au văzut un bărbat îmbrăcat în fustă și că așa ceva nu este normal, dați-mi voie să vă contrazic.
Am observat în aceste zile că suntem foarte focusați pe stilul vestimentar al oamenilor, în mod special al bărbaților care se îmbracă în fustă, și m-am întrebat: cum ar fi să vadă românii o duzină de turiști scoțieni bărbați îmbrăcați în kilt, coborând dintr-un autocar în fața Catedralei Mântuirii Neamului?
Ca primă reacție, mi-am imaginat o doamnă pe la 70 de ani care le împarte batice și cărți de rugăciuni, îndemnându-i să meargă să se roage pentru sănătatea lor mintală și să-și pună neapărat baticul pe cap că nu se intră fără el în biserică. Imediat după ce imaginația mea a construit imaginea asta, mi-am dat seama, însă, că bătrânele de la noi sunt obișnuite cu bărbații în fustă. Eu preoți în spatele altarului îmbrăcați cu pantaloni n-am văzut niciodată. Deci s-ar putea ca și bunicuțele să fie mai deschise pe acest subiect.
O a doua variantă ar fi ca prin zonă să fie vreo jurnalistă mai puțin pusă la curent cu tradițiile și stilul vestimentar scoțian. Scoate telefonul din buzunar, face o poză și o postează pe rețelele de socializare, exprimându-și opinia greșită. Ei, de aici situația ia o întorsătură de amploare. Toți românii vor începe să boicoteze Scoția, hashtag-uri peste hashtag-uri, se iese în stradă în Piața Victoriei și în piețele din orașele mari, liderii celor două țări se vor vedea la mese rotunde pentru a vorbi și a clarifica situația. Ai noștri le spun liderilor scoțieni cum că nu se cuvine, cum adică un bărbat să poarte fustă, unde s-a mai văzut așa ceva? Nu se ajunge la niciun rezultat în urma discuțiilor și uite cum începe un război din cauza unei fuste. Ei, ce să vezi, 1-1 între femei și bărbați, am reușit și noi să pornim un război purtând fustă...
O ultimă reacție pe care aș fi vrut să mi-o imaginez ar fi fost aceea că toată lumea trece pe drum, își vede de treabă și nu interesează pe nimeni că bărbații se îmbracă în fustă. Dar nu reușesc să fac asta, nu am atâta imaginație și nu prea mă pasionează SF-urile.
Pentru cine nu știe, scoțienii se îmbracă în kilt de ani și ani. Kiltul este o fustă tradițională scoțiană, purtată în mod obișnuit de bărbați. De bărbați! Este confecționată din tartan, un tipar caracteristic de țesătură în carouri, fiecare model de tartan reprezentând diferite clanuri, familii sau regiuni din Scoția. Kiltul se poartă înfășurat în jurul taliei și ajunge până la genunchi, fiind fixat cu ajutorul unor curele și agrafe.
Așadar, o mare majoritate de dintre români a văzut, cel puțin o dată în viața asta, un bărbat în fustă. Și nu, nu e nevoie să mergeți în Scoția, sunteți toată ziua pe internet și e inevitabil să nu vă fi apărut la un moment dat un scoțian îmbrăcat în kilt. V-ați mirat la fel și ați început să aruncați cu noroi, să jigniți, să umiliți, sau ați făcut asta doar acum pentru că ați găsit o țintă mai "de-a voastră" pe care s-o atacați? Nu știați limba scoțiană și v-ați oprit din comentat, am înțeles.
Cred că România mai are mult de muncă până să ajungă să înțeleagă cuvântul ACCEPTARE. Dar vom recupera decalajul peste câțiva ani. Noi mereu suntem cu câțiva ani în urmă față de alte țări.
Acest text reprezintă o opinie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci