Exerciţiu de mită electorală: România se poate ”închiria” 4 ani cu doar 241 milioane de euro

cat costa o campanie electorala
cat costa o campanie electorala

Mita electorală aduce cele mai mari beneficii și are cele mai mici riscuri în colegiile predominat rurale. Televiziunile ajung greu, istituțiile statului sunt la dispoziția baronilor locali, iar oamenii se vând pe sume ridicole, proporționale cu sărăcia locului. Cât ar costa să ”închiriezi” o țară , pentru patru ani, cumpărând voturile celor mai săraci dintre cetățenii ei? În România mai sunt circa 15 milioane de alegători, iar cifrele reale vor fi validate de recensământul care precede campania electorală. Aproape  trei  milioane se află în colegii preponderent rurale.

Costurile sunt legate de cumpărarea oamenilor, cu ulei și zahăr, de eventuale plăți directe către grupuri de electori (cum ar fi comunitățile de romi), dar și de sumele necesare motivării liderilor de opinie (primar, preot, medic, profesor, bulibașă). Evident, Puterea are costuri mai mici în primăriile pe care le deține și la structurile deconcentrate (directori de școală, inspectori, veterinar etc). Evenimentele electorale- orchestră, mici, bere- au costuri mari, dar primarii în funcție pot contribui cu bani publici (Zilele comunei, festivaluri etc). Nu mai amintim cheltuielile oficiale: panotaj, calendare, pixuri.

Din 2685 de comune, 1750 au primari USL, 800 PDL şi restul  altor partide sau independenţilor.

Să presupunem, bazându-ne pe cifrele vehiculate neoficial în 2011, că unui primar al Opoziției trebuie să-i dai 20.000 de euro, ca să trădeze și să sprijine campania murdară a Puterii. Pentru preot se dă între 5-10.000 de euro, iar alți lideri informali ar putea necesita încă pe atât. Rezultă o sumă între 30.000-40.000 de euro pentru comunele Opoziției și 20.000 de euro pentru cele cu primari PDL. Rezultă maximum 70 de milioane de euro pentru comunele Opoziției și 16 milioane pentru comunele PDL. Deci un total de 86 milioane de euro.

Organizarea unui concert  costă cel mult 15.000 de euro, deci dacă s-ar organiza două concerte în fiecare comună nu s-ar depăși 80 de milioane de euro.

Pungile oferite alegătorilor nu depășesc valoarea de 25 de euro pentru o persoană, dacă au loc doar două operațiuni de ”mituire”.  Rezultă alte 75 de milioane de euro, pentru a acoperi  3 milioane de ”ținte”. În total, cu maximum 241 de milioane de euro, ai modificat balanța în rural și în unele colegii mixte.

Dacă raportăm la suprafața României, rezultă că un partid poate închiria cu o,28  eurocenţi/mp/lună întreaga țara, exploatând-o timp de patru ani, după care trebuie să se reîntoarcă la popor... cu punga de cadouri și concertul electoral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel